fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Marknaden fortsatt trög — då öppnar börsjättarna plånboken

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur tillgodoser bolagen på kort sikt aktiemarknadens krav på tillväxt genom förvärv av konkurrenter och kompletterande verksamheter.

Av Anders Haskel, gästskribent

Ledningarna i de stora skånska börsföretagen sitter inte passiva i väntan på det efterfrågelyft som ännu inte riktigt vill infinna sig. Under april har såväl Alfa Laval som AAK (Aarhus Karlshamn) och Trelleborg presenterat mer eller mindre betydande företagsförvärv som tagits emot positivt av aktiemarknaden.

Kvartalsrapporter från AAK och Trelleborg, som presenterades under onsdagen, föll dessutom marknaden i smaken. Bolagen gör därmed vad de kan för att leva upp till börsens högt ställda förväntningar.

Samtidigt belyser gummiindustrikoncernen Trelleborgs siffror att marknadsklimatet är fortsatt tufft. Försäljningen ökade visserligen med 4 procent jämfört med samma kvartal i fjol, men det ska ses i ljuset av mycket svaga försäljningssiffror under inledningen av förra året.

Att Trelleborg lyckas leverera en rekordhög rörelsevinstmarginal samt en ökad vinst per aktie med 27 procent beror nästan helt på god kostnadskontroll och en förmåga att öka försäljningen inom de lönsammaste produktområdena.

I en snabbanalys i januari skrev jag om utmaningarna som de skånska börsledningarna står inför efter att kraftiga kursuppgångar under 2013 höjt aktiemarknadens förväntningar rejält. Bland de ingredienser jag nämnde fanns bra konjunktur, stark organisk tillväxt samt lyckade förvärv.

Konjunkturen kan inte företagen själva göra särskilt mycket åt och den organiska tillväxten avgörs till stor del också av efterfrågeläget. Att hålla nere kostnaderna och den vägen se till att vinsten tillfredsställer aktiemarknaden går bara till en viss gräns.

Det är alltså genom att vara aktiva förvärvare som företagen på kort sikt kan göra skillnad och ge marknaden vad marknaden vill ha. Och på det här området ser företagen alltså ut att leverera.

På förmiddagen igår, någon timme innan rapporten publicerades, meddelade Trelleborg att ett avtal tecknats om att köpa ett turkiskt företag inom industrislangar med en omsättning på 400 miljoner kronor. Förvärvet kommer därmed att addera ungefär lika mycket omsättning som Trelleborg växt organiskt det senaste året. Tidigare i år har Trelleborg köpt ett mindre amerikanskt företag inom rörtätningar.

Fettproducenten AAK presenterade nyligen att bolaget köper en verksamhet inom bagerifetter i Belgien med en omsättning på knappt 1 miljard kronor, vilket ökar koncernens omsättning med ungefär 6 procent.

Även AAK lär behöva tillskottet från förvärvade verksamheter för att kunna växa i tillräcklig grad. Omsättningen under första kvartalet ökade med 3 procent. I likhet med Trelleborg lyckades AAK bra med att hålla tillbaka kostnaderna vilket även här ledde till att vinsten ökade betydligt mer än försäljningen.

Öppnar plånboken rejält gör Alfa Laval som för två veckor sedan meddelade att bolaget gör ett av sina största förvärv hittills när bolaget köper norska pumptillverkaren Frank Mohn. Alfa Laval betalar kontant 13 miljarder norska kronor för bolaget som under förra året hade intäkter på 3,4 miljarder norska kronor.

Det är ett högt pris som bara kan motiveras genom att Frank Mohn är ett företag med hög lönsamhet, samt att det förhoppningsvis finns stora möjligheter att samordna verksamheten. Det norska företaget levererar till samma kundgrupper inom fartygs- och offshoremarknaden som Alfa Laval har som en viktig marknad.

Framför allt Alfa Laval måste nu ta hand om sitt senaste förvärv innan det finns utrymme att ta nya stora steg. Däremot väntar vi på vad ett fjärde förvärvshungrigt skånskt företag kommer att göra.

Malmöbaserade gummiförtaget Hexpol har sedan börsnoteringen 2008 expanderat mycket kraftigt genom företagsköp. Ändå finns hungern kvar. ”Vår balansräkning är stark och med en nettoskuldssättningsgrad på 0,1 ggr är vi väl rustade för fortsatt expansion”, skrev vd Georg Brunstam i bokslutet som kom i början av februari.

För trovärdighetens skull måste budskapet upprepas i kvartalsrapporten den 7 maj, såvida inte Hexpol hinner presentera nästa förvärv redan innan dess.

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.