måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Marknaden fortsatt trög — då öppnar börsjättarna plånboken

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur tillgodoser bolagen på kort sikt aktiemarknadens krav på tillväxt genom förvärv av konkurrenter och kompletterande verksamheter.

Av Anders Haskel, gästskribent

Ledningarna i de stora skånska börsföretagen sitter inte passiva i väntan på det efterfrågelyft som ännu inte riktigt vill infinna sig. Under april har såväl Alfa Laval som AAK (Aarhus Karlshamn) och Trelleborg presenterat mer eller mindre betydande företagsförvärv som tagits emot positivt av aktiemarknaden.

Kvartalsrapporter från AAK och Trelleborg, som presenterades under onsdagen, föll dessutom marknaden i smaken. Bolagen gör därmed vad de kan för att leva upp till börsens högt ställda förväntningar.

Samtidigt belyser gummiindustrikoncernen Trelleborgs siffror att marknadsklimatet är fortsatt tufft. Försäljningen ökade visserligen med 4 procent jämfört med samma kvartal i fjol, men det ska ses i ljuset av mycket svaga försäljningssiffror under inledningen av förra året.

Att Trelleborg lyckas leverera en rekordhög rörelsevinstmarginal samt en ökad vinst per aktie med 27 procent beror nästan helt på god kostnadskontroll och en förmåga att öka försäljningen inom de lönsammaste produktområdena.

I en snabbanalys i januari skrev jag om utmaningarna som de skånska börsledningarna står inför efter att kraftiga kursuppgångar under 2013 höjt aktiemarknadens förväntningar rejält. Bland de ingredienser jag nämnde fanns bra konjunktur, stark organisk tillväxt samt lyckade förvärv.

Konjunkturen kan inte företagen själva göra särskilt mycket åt och den organiska tillväxten avgörs till stor del också av efterfrågeläget. Att hålla nere kostnaderna och den vägen se till att vinsten tillfredsställer aktiemarknaden går bara till en viss gräns.

Det är alltså genom att vara aktiva förvärvare som företagen på kort sikt kan göra skillnad och ge marknaden vad marknaden vill ha. Och på det här området ser företagen alltså ut att leverera.

På förmiddagen igår, någon timme innan rapporten publicerades, meddelade Trelleborg att ett avtal tecknats om att köpa ett turkiskt företag inom industrislangar med en omsättning på 400 miljoner kronor. Förvärvet kommer därmed att addera ungefär lika mycket omsättning som Trelleborg växt organiskt det senaste året. Tidigare i år har Trelleborg köpt ett mindre amerikanskt företag inom rörtätningar.

Fettproducenten AAK presenterade nyligen att bolaget köper en verksamhet inom bagerifetter i Belgien med en omsättning på knappt 1 miljard kronor, vilket ökar koncernens omsättning med ungefär 6 procent.

Även AAK lär behöva tillskottet från förvärvade verksamheter för att kunna växa i tillräcklig grad. Omsättningen under första kvartalet ökade med 3 procent. I likhet med Trelleborg lyckades AAK bra med att hålla tillbaka kostnaderna vilket även här ledde till att vinsten ökade betydligt mer än försäljningen.

Öppnar plånboken rejält gör Alfa Laval som för två veckor sedan meddelade att bolaget gör ett av sina största förvärv hittills när bolaget köper norska pumptillverkaren Frank Mohn. Alfa Laval betalar kontant 13 miljarder norska kronor för bolaget som under förra året hade intäkter på 3,4 miljarder norska kronor.

Det är ett högt pris som bara kan motiveras genom att Frank Mohn är ett företag med hög lönsamhet, samt att det förhoppningsvis finns stora möjligheter att samordna verksamheten. Det norska företaget levererar till samma kundgrupper inom fartygs- och offshoremarknaden som Alfa Laval har som en viktig marknad.

Framför allt Alfa Laval måste nu ta hand om sitt senaste förvärv innan det finns utrymme att ta nya stora steg. Däremot väntar vi på vad ett fjärde förvärvshungrigt skånskt företag kommer att göra.

Malmöbaserade gummiförtaget Hexpol har sedan börsnoteringen 2008 expanderat mycket kraftigt genom företagsköp. Ändå finns hungern kvar. ”Vår balansräkning är stark och med en nettoskuldssättningsgrad på 0,1 ggr är vi väl rustade för fortsatt expansion”, skrev vd Georg Brunstam i bokslutet som kom i början av februari.

För trovärdighetens skull måste budskapet upprepas i kvartalsrapporten den 7 maj, såvida inte Hexpol hinner presentera nästa förvärv redan innan dess.

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.