tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Branschförening vill bygga skånskt spelhus

20 regionala spelbolag, från dominanten Massive Entertainment till uppstickarna Simogo och Mediocre, har gått med i den sydsvenska branschförening som grundades i höstas. Ett av de uttalade målen är att samla de skånska spelbolagen i ett eget hus.

Martin Walfisz och Sten Selander, initiativtagare till föreningen som i dagsläget går under arbetsnamnet Game City, uppger för Rapidus att de redan börjat sondera terrängen med olika byggbolag.

— Långsiktigt vill vi ha ett fysiskt hus, ingen tvekan. Det var uppenbart från medlemmarna när vi bildade föreningen att många är intresserade av att sitta tillsammans i ett hus, säger Martin Walfisz som med grundandet av Massive Entertainment och Planeto i bagaget är en av veteranerna i Skånes spelindustri.

De planerna ligger dock några år i framtiden. Närmare på agendan står en grundlig kartläggning av spelindustrin i Skåne och Blekinge som ska vara färdig i tid till Nordic Game-konferensen i maj.

sten_selander— Massive Entertainment börjar närma sig 300 anställda och Mediocre har fått mer än 25 miljoner nedladdningar på sitt spel Smash Hit på en månad. Vi vill se vad det betyder för regionen exempelvis i form av skatteintäkter, säger Sten Selander, till vardags affärsutvecklingschef på Media Evolution.

Utöver ordföranden Martin Walfisz har Emma Mellander från Tarsier Studios tagit plats i föreningens styrelse tillsammans med Massives vd David Polfeldt, Karin Ryding från Ozma, spelutbildningen The Game Assemblys ledare Anne-Sofie Sydow och Tarsiers tidigare Malmöchef Peter Lübeck.

Erik Olausson

20 regionala spelbolag, från dominanten Massive Entertainment till uppstickarna Simogo och Mediocre, har gått med i den sydsvenska branschförening som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Malmöandan firas med kvartersfest

    Imorgon är det dags för Summer Block Party på det gamla Kockumsområdet. Flera företag och organisationer, som Wihlborgs, Duni Group och Oatly, deltar och tanken är att visa upp Malmö som kunskapsstad.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.