fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljöteknikbolag plockar vd från Ericssonsfären

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Före årsskiftet ska Lundabolagets vattenreningsteknik sättas i produktion.

Under våren planerar Watersprint en nyemission för att kunna finansiera produktionen av 1.000 stycken Dis4tap, som deras vattenreningsteknik kallas.

Nytillträdde vd:n Anders Ruland, med bakgrund i Ericsson-sfären, berättar att patentet som ligger till grund för Watersprints produkt förenar UV-teknik med nanoteknik. Bolaget rodde strax innan årsskiftet hem ett Vinnovaprojekt som sträcker sig året ut, värt två miljoner kronor.

— Nästa steg är tester i labb och i skarpt läge ute hos kund. Vi räknar med att starta en 0-serie efter sommaren och att gå i volymproduktion före jul, säger Anders Ruland.

Dis4tap renar vatten med en LED-genererad UV-desinfektion. Till skillnad från konkurrenterna används en diod istället för lysrör, vilket gör tekniken både energisnålare och så liten att den ryms under en diskbänk.

Målgruppen är i inledningsskedet restauranger och konferenscenter i Sverige som vill förbättra sin vattenkvalitet, men också sjukhus och äldreboenden. På sikt ser Ruland stor potential på asiatiska marknader.

AndersRuland_Foto— I Kina finns 100 miljoner medelklasskineser som vill ha rent vatten i kranen, men som inte har det. Indien och Turkiet är liknade marknader, säger Ruland.

Bakom Watersprint står, förutom Montelius och Wingren, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH och forskningschef på Sydvatten samt Ola Hansson, civilingenjör och tidigare global utvecklingschef på Kemira.

Jennie Lorentsson

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.