torsdag 21 november 2024

inloggad som

Miljöteknikbolag plockar vd från Ericssonsfären

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Före årsskiftet ska Lundabolagets vattenreningsteknik sättas i produktion.

Under våren planerar Watersprint en nyemission för att kunna finansiera produktionen av 1.000 stycken Dis4tap, som deras vattenreningsteknik kallas.

Nytillträdde vd:n Anders Ruland, med bakgrund i Ericsson-sfären, berättar att patentet som ligger till grund för Watersprints produkt förenar UV-teknik med nanoteknik. Bolaget rodde strax innan årsskiftet hem ett Vinnovaprojekt som sträcker sig året ut, värt två miljoner kronor.

— Nästa steg är tester i labb och i skarpt läge ute hos kund. Vi räknar med att starta en 0-serie efter sommaren och att gå i volymproduktion före jul, säger Anders Ruland.

Dis4tap renar vatten med en LED-genererad UV-desinfektion. Till skillnad från konkurrenterna används en diod istället för lysrör, vilket gör tekniken både energisnålare och så liten att den ryms under en diskbänk.

Målgruppen är i inledningsskedet restauranger och konferenscenter i Sverige som vill förbättra sin vattenkvalitet, men också sjukhus och äldreboenden. På sikt ser Ruland stor potential på asiatiska marknader.

AndersRuland_Foto— I Kina finns 100 miljoner medelklasskineser som vill ha rent vatten i kranen, men som inte har det. Indien och Turkiet är liknade marknader, säger Ruland.

Bakom Watersprint står, förutom Montelius och Wingren, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH och forskningschef på Sydvatten samt Ola Hansson, civilingenjör och tidigare global utvecklingschef på Kemira.

Jennie Lorentsson

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.