Strukturomvandlingen i skånska näringslivet haltar. De nya teknik- och tjänsteföretagen förmår inte lyfta Skånes tillväxt, som istället halkar efter i takt med att industribolagen tappar kraft.
Rapidus har tagit del av rapporten Tillverkning, tjänster och tillväxt från Region Skåne som går i tryck i dagarna. Omvandlingen av Skåne från industriområde till kunskaps- och tjänsteregion målas ofta upp som en drömbild, men enligt undersökningen lyckas inte de nya företagen kompensera för svag tillväxt i traditionella tillverkande företag.
— Vi har en hel del utmaningar att jobba med och kan konstatera att den gamla industrin fortfarande spelar en stor roll, säger Regionala Tillväxtnämndens ordförande Pontus Lindberg (M) till Rapidus.
Mellan åren 1985 och 2007 har de varuproducerande branschernas andel av Skånes sysselsättning minskat med tio procentenheter. Omvänt har tjänstesektorn ökat med tio procentenheter. Främst är det olika konsultbolag som växt fram.
Problemet är att produktivitetstillväxten inom tjänstesektorn ligger avsevärt lägre än inom tillverkningsindustrin. Dessutom släpar industrins produktivitet i Skåne efter gentemot rikets snitt. Med andra ord har resultatet av varje arbetstimme inte ökat lika mycket i Skåne som i Stockholm, Göteborgsregionen eller riket som helhet.
Främst är det från 1993 och framåt som Skåne tappat fart. Bruttoregionprodukt per sysselsatt ökade årligen med i snitt 1,9 procent i Skåne jämfört med 2,8 i Stockholm, 2,5 i Västra Götalands län och 2,3 procent totalt i landet. I diagrammet nedan syns glappet tydligt.
Från rapporten: BRP per sysselsatt i Stockholms län, Västra Götalands län, Skåne län och riket 1985-2008. Index 1993=100.
Förutom de renodlade konsultbolagen fungerar flera av regionens storföretag i själva verket som underleverantörer till moderkoncernerna, utlokaliserade på andra håll. Exempel på detta är Sony Mobile, Ericsson och tidigare AstraZeneca.
— FoU-tjänster ger inte så mycket i plånboken vad gäller BRP utan det behövs längre värdekedjor, säger Region Skånes analytiker Christian Lindell.
Åren efter finanskrisen berörs bara kortfattat i rapporten, men även där har Skånes BRP utvecklats sämre än landet som helhet. Bakom undersökningen står konsultbolaget WSP. Beställare är Region Skåne.
Läs mer om Skånes strukturella utmaningar i morgondagens snabbanalys.
Kristian Svensson