torsdag 21 november 2024

inloggad som

E.on, Doro, Sigma och HiQ backar upp Mobile Heights

Sedan starten 2008 har medlemsskaran i klusterorganisationen Mobile Heights växt till ett femtiotal företag, myndigheter och organisationer. De senaste tillskotten är Sony Mobile-avknoppningen Sigma Connectivity, IT-konsultkoncernen HiQ, telekombolaget Doro och energijätten E.on, som börjat jaga inspiration och samarbetspartner i mobilbranschen.

Runt 80 procent av Mobile Heights budget på 6,8 miljoner kronor kommer från medlemmarna. Bland de som slantar upp mellan 5.000 och 200.000 kronor var finns Blackberry, HTC, Ericsson och Huawei, uppstickarna Nattaro Labs, Saplo och Anyfi samt Lunds kommun, Lunds universitet och Malmö högskola. Nyligen fick klusterorganisationen in det första bolaget utan egen verksamhet i södra Sverige — designbyrån No Picnic i Stockholm.

E.ons intåg sker ett år efter att energikoncernen gick ut med att man skulle gå in i Mincs satsning på öppen innovation. Det är ingen slump utan en del av en medveten strategi där E.on letar idéer och kompetens i nya branscher, uppger Johan Mörnstam, ansvarig i Norden för koncernens affärsutveckling och innovationsarbete.

johan_mornstam— Traditionellt har vi i energibranschen gjort allt själva. Men marknaden är under omvälvning med smarta elnät och småskalig produktion som gör att kunden i framtiden även blir producent. Jag tror att vi måste öppna upp oss och arbeta mer med partner för att bli snabba nog. När det gäller mobilitet är vi nyfikna på vilka möjligheter det ger för att exempelvis styra lås och energiförbrukning i smarta hem, säger han till Rapidus.

Mobile Heights har fem heltidsanställda och sysselsätter därtill ett antal konsulter. Dock inte längre den tidigare arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, som avslutade sitt uppdrag i juni. Av budgeten går 1,5 miljoner kronor till Mobile Heights Business Center, som ska hjälpa fram nykläckta mobilbolag i regionen. Därutöver bidrar Mobile Heights medlemsföretag med arbetsinsatser för runt 500.000 kronor om året, uppger klusterorganisationens kommunikationschef Linda Malmgren.

Erik Olausson

Sedan starten 2008 har medlemsskaran i klusterorganisationen Mobile Heights växt till ett femtiotal företag, myndigheter och organisationer. De senaste tillskotten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.