torsdag 2 maj 2024

inloggad som

E.on, Doro, Sigma och HiQ backar upp Mobile Heights

Sedan starten 2008 har medlemsskaran i klusterorganisationen Mobile Heights växt till ett femtiotal företag, myndigheter och organisationer. De senaste tillskotten är Sony Mobile-avknoppningen Sigma Connectivity, IT-konsultkoncernen HiQ, telekombolaget Doro och energijätten E.on, som börjat jaga inspiration och samarbetspartner i mobilbranschen.

Runt 80 procent av Mobile Heights budget på 6,8 miljoner kronor kommer från medlemmarna. Bland de som slantar upp mellan 5.000 och 200.000 kronor var finns Blackberry, HTC, Ericsson och Huawei, uppstickarna Nattaro Labs, Saplo och Anyfi samt Lunds kommun, Lunds universitet och Malmö högskola. Nyligen fick klusterorganisationen in det första bolaget utan egen verksamhet i södra Sverige — designbyrån No Picnic i Stockholm.

E.ons intåg sker ett år efter att energikoncernen gick ut med att man skulle gå in i Mincs satsning på öppen innovation. Det är ingen slump utan en del av en medveten strategi där E.on letar idéer och kompetens i nya branscher, uppger Johan Mörnstam, ansvarig i Norden för koncernens affärsutveckling och innovationsarbete.

johan_mornstam— Traditionellt har vi i energibranschen gjort allt själva. Men marknaden är under omvälvning med smarta elnät och småskalig produktion som gör att kunden i framtiden även blir producent. Jag tror att vi måste öppna upp oss och arbeta mer med partner för att bli snabba nog. När det gäller mobilitet är vi nyfikna på vilka möjligheter det ger för att exempelvis styra lås och energiförbrukning i smarta hem, säger han till Rapidus.

Mobile Heights har fem heltidsanställda och sysselsätter därtill ett antal konsulter. Dock inte längre den tidigare arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, som avslutade sitt uppdrag i juni. Av budgeten går 1,5 miljoner kronor till Mobile Heights Business Center, som ska hjälpa fram nykläckta mobilbolag i regionen. Därutöver bidrar Mobile Heights medlemsföretag med arbetsinsatser för runt 500.000 kronor om året, uppger klusterorganisationens kommunikationschef Linda Malmgren.

Erik Olausson

Sedan starten 2008 har medlemsskaran i klusterorganisationen Mobile Heights växt till ett femtiotal företag, myndigheter och organisationer. De senaste tillskotten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.


  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.

  • Eon vill skrota Heleneholmsverket

    Eon planerar att ersätta det klassiska Heleneholmsverket i Malmö med en helt ny kraftvärmeanläggning. Blir planerna verklighet handlar det om investeringar på upp till 5 miljarder kronor.

  • Mobile Heights vd får topposition i Europa

    Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

  • Mobile Heights inte längre bara mobilt

    Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening.

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]