torsdag 21 november 2024

inloggad som

PHI till Aktietorget – ska resa 22 miljoner

Ytterligare ett skånskt teknikbolag gör sig redo för listning. Lundabaserade Phase Holographic Imaging hoppas få in sammanlagt 21,6 miljoner kronor inför och efter noteringen på Aktietorget i januari.

— Maximalt tar vi in 7,6 miljoner kronor vid listningen, sedan ytterligare 14 miljoner genom två följdemissioner med 9-12 månaders mellanrum. Det ger oss en trovärdig finansiering. Hittills har det varit ett bekymmer för oss, det har hämmat vår försäljning, säger vd Peter Egelberg, som själv har ett 20-procentigt ägande i Phase Holographic Imaging.

PHI:s instrument låter forskare studera celltillväxt med hjälp av laser och bildanalys utan att påverka cellerna genom färgning. Metoden används bland annat för att studera verkningsgrad på läkemedelssubstanser, men kan också ersätta djurförsök inom kosmetikaindustrin.

PHI har sju anställda och omsättningen har legat mellan 2,2 och 3,5 miljoner kronor de senaste åren. Peter Egelberg menar att vägen framåt för PHI är att inleda samarbetet med opinionsledande forskare i Bostområdet.

— Det är det sättet man lanserar ny teknik på i bioteknikbranschen, att samarbeta och få forskarna att uppmärksamma oss. När vi uppnått marknadsacceptans är nästa steg att söka global distribution genom multinationella bioteknikföretag, säger han.

I inledningsskedet ligger fokus på några nyckelmarknader, främst USA:s öst- och västkust, Tyskland, Japan och Kina.

— Kina är faktiskt vår bästa marknad och vi har redan sålt ett antal instrument dit, säger Egelberg.

De senaste åren har PHI tagit in nytt kapital i omgångar och vidareutvecklat sina holografiska cellräknare för att få ner kostnaderna på den, från 280.000 till 140.000 kronor. Ännu har bolaget inte nått dit, men inför noteringen skriver ledningen att en volymproduktion skulle sänka priset per enhet med 20 procent. Målet är att ha 5.000 instrument i drift år 2020.

Bland PHI:s ägare finns utöver Peter Egelberg bland annat det tidigare Lumitec, Teknoseed och ett 40-tal småägare.

PHI blir det senaste i en lång rad skånska teknikbolag som den senaste tiden tagit sin tillflykt till smålistorna. Bland dem finns Nexam, Vigmed, ProstaLund, BIMobject och EQL Pharma.

Jennie Lorentsson

Ytterligare ett skånskt teknikbolag gör sig redo för listning. Lundabaserade Phase Holographic Imaging hoppas få in sammanlagt 21,6 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.