fredag 19 april 2024

inloggad som

PHI till Aktietorget – ska resa 22 miljoner

Ytterligare ett skånskt teknikbolag gör sig redo för listning. Lundabaserade Phase Holographic Imaging hoppas få in sammanlagt 21,6 miljoner kronor inför och efter noteringen på Aktietorget i januari.

— Maximalt tar vi in 7,6 miljoner kronor vid listningen, sedan ytterligare 14 miljoner genom två följdemissioner med 9-12 månaders mellanrum. Det ger oss en trovärdig finansiering. Hittills har det varit ett bekymmer för oss, det har hämmat vår försäljning, säger vd Peter Egelberg, som själv har ett 20-procentigt ägande i Phase Holographic Imaging.

PHI:s instrument låter forskare studera celltillväxt med hjälp av laser och bildanalys utan att påverka cellerna genom färgning. Metoden används bland annat för att studera verkningsgrad på läkemedelssubstanser, men kan också ersätta djurförsök inom kosmetikaindustrin.

PHI har sju anställda och omsättningen har legat mellan 2,2 och 3,5 miljoner kronor de senaste åren. Peter Egelberg menar att vägen framåt för PHI är att inleda samarbetet med opinionsledande forskare i Bostområdet.

— Det är det sättet man lanserar ny teknik på i bioteknikbranschen, att samarbeta och få forskarna att uppmärksamma oss. När vi uppnått marknadsacceptans är nästa steg att söka global distribution genom multinationella bioteknikföretag, säger han.

I inledningsskedet ligger fokus på några nyckelmarknader, främst USA:s öst- och västkust, Tyskland, Japan och Kina.

— Kina är faktiskt vår bästa marknad och vi har redan sålt ett antal instrument dit, säger Egelberg.

De senaste åren har PHI tagit in nytt kapital i omgångar och vidareutvecklat sina holografiska cellräknare för att få ner kostnaderna på den, från 280.000 till 140.000 kronor. Ännu har bolaget inte nått dit, men inför noteringen skriver ledningen att en volymproduktion skulle sänka priset per enhet med 20 procent. Målet är att ha 5.000 instrument i drift år 2020.

Bland PHI:s ägare finns utöver Peter Egelberg bland annat det tidigare Lumitec, Teknoseed och ett 40-tal småägare.

PHI blir det senaste i en lång rad skånska teknikbolag som den senaste tiden tagit sin tillflykt till smålistorna. Bland dem finns Nexam, Vigmed, ProstaLund, BIMobject och EQL Pharma.

Jennie Lorentsson

Ytterligare ett skånskt teknikbolag gör sig redo för listning. Lundabaserade Phase Holographic Imaging hoppas få in sammanlagt 21,6 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.