fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Reac Fuel sluter avtal med industrijätte

Drömmen om billig sockerråvara från skogen jäser och puttrar i Lund. Ett färskt samarbetsavtal med en noterad miljardkoncern ska öppna vägen för Reac Fuels teknik att framställa drivmedel och kemikalier ur biomassa.

Med avtalet får den nya partnern möjlighet att infoga Reac Fuels teknik i sina anläggningar. Reac Fuel ska sedan få del av försäljningsintäkterna. Vem den nya partner är vill vd Anders Carlius inte uppge, mer än att det rör sig om ett noterat industribolag med över 60 miljarder i omsättning och stor verksamhet utanför Sverige.

Reac Fuel har utvecklat en metod att utvinna lignin och socker ur cellulosa. Enligt bolagets patent utnyttjar processen bland annat superkritiskt vatten, en tät vattenånga som bildas vid mycket högt tryck och hög temperatur, som bland annat har god förmåga att lösa organiska föreningar. Medan ligninet används som bränsle till att upprätthålla processen kan sockret bli råvara åt produktion av bland annat etanol, biogas och olika kemikalier. Bland pilotkunderna finns holländska Avantium, som tillverkar bioplast.

Arbetet med att jämka samman den nya partnerns teknik med Reac Fuels metod har pågått sedan våren 2012. Lansering räknar Anders Carlius med under nästa år. Med allt från tall- och granrester i skogsbruket till överblivna delar efter sockerrörsskörden som möjliga råvaror siktar han på en världsmarknad för tekniken.

— Vi för diskussioner med potentiella kunder i Skåne. Men energifrågan är stor ibland annat Europa, Asien och Sydamerika, säger Anders Carlius.

2010 tog Reac Fuel in 40 miljoner kronor från BP, VantagePoint och Sustainable Technologies Fund. Sedan dess har ett antal mindre emissioner ändrat ägarbilden. I dag är Sustainable Technologies Fund största ägare med 40 procent av aktierna medan Allba Invest, grundat av Elfas tidigare ägarfamilj, har 30 procent. Resten står ett 30-tal mindre ägare för, däribland BP, VantagePoint och Anders Carlius. Han räknar med att behöva genomföra ytterligare mindre emissioner det närmaste året. Reac Fuel har i dag åtta anställda.

Erik Olausson

Drömmen om billig sockerråvara från skogen jäser och puttrar i Lund. Ett färskt samarbetsavtal med en noterad miljardkoncern ska öppna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.