söndag 5 maj 2024

inloggad som

Reac Fuel sluter avtal med industrijätte

Drömmen om billig sockerråvara från skogen jäser och puttrar i Lund. Ett färskt samarbetsavtal med en noterad miljardkoncern ska öppna vägen för Reac Fuels teknik att framställa drivmedel och kemikalier ur biomassa.

Med avtalet får den nya partnern möjlighet att infoga Reac Fuels teknik i sina anläggningar. Reac Fuel ska sedan få del av försäljningsintäkterna. Vem den nya partner är vill vd Anders Carlius inte uppge, mer än att det rör sig om ett noterat industribolag med över 60 miljarder i omsättning och stor verksamhet utanför Sverige.

Reac Fuel har utvecklat en metod att utvinna lignin och socker ur cellulosa. Enligt bolagets patent utnyttjar processen bland annat superkritiskt vatten, en tät vattenånga som bildas vid mycket högt tryck och hög temperatur, som bland annat har god förmåga att lösa organiska föreningar. Medan ligninet används som bränsle till att upprätthålla processen kan sockret bli råvara åt produktion av bland annat etanol, biogas och olika kemikalier. Bland pilotkunderna finns holländska Avantium, som tillverkar bioplast.

Arbetet med att jämka samman den nya partnerns teknik med Reac Fuels metod har pågått sedan våren 2012. Lansering räknar Anders Carlius med under nästa år. Med allt från tall- och granrester i skogsbruket till överblivna delar efter sockerrörsskörden som möjliga råvaror siktar han på en världsmarknad för tekniken.

— Vi för diskussioner med potentiella kunder i Skåne. Men energifrågan är stor ibland annat Europa, Asien och Sydamerika, säger Anders Carlius.

2010 tog Reac Fuel in 40 miljoner kronor från BP, VantagePoint och Sustainable Technologies Fund. Sedan dess har ett antal mindre emissioner ändrat ägarbilden. I dag är Sustainable Technologies Fund största ägare med 40 procent av aktierna medan Allba Invest, grundat av Elfas tidigare ägarfamilj, har 30 procent. Resten står ett 30-tal mindre ägare för, däribland BP, VantagePoint och Anders Carlius. Han räknar med att behöva genomföra ytterligare mindre emissioner det närmaste året. Reac Fuel har i dag åtta anställda.

Erik Olausson

Drömmen om billig sockerråvara från skogen jäser och puttrar i Lund. Ett färskt samarbetsavtal med en noterad miljardkoncern ska öppna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.