tisdag 3 december 2024

inloggad som

Wallenberg och Industrifonden fyller på i Sol Voltaics

De tunga ägarna bakom Sol Voltaics i Lund fortsätter att pumpa in pengar i verksamheten. Med 33 miljoner kronor från bland andra Industrifonden, norska Nano Future Invest och Wallenbergarnas investeringsbolag Foundation Asset Management ska Sol Voltaics få muskler att börja bygga en mindre fabrik för nanoteknik i Lundatrakten nästa år.

Investeringen kommer efter att Sol Voltaics i juni fick ett lån från Energimyndigheten på 41 miljoner kronor. Pengarna betalar bolaget tillbaka först när solcellstekniken når marknaden, men i gengäld krävs motfinansiering från privata källor.

— Det har vi säkrat nu, säger bolagets affärsutvecklingschef Erik Olsson.

Han vill dock inte kommentera storleken på nyemissionen, men enligt uppgifter Rapidus tagit del av rör det sig i ett första skede om 33 miljoner kronor. Av det står statliga Industrifonden för 11 miljoner, medan Wallenbergarnas Foundation Asset Management går in med 6 miljoner. Totalt har Sol Voltaics därmed fått in 74 miljoner kronor i riskkapital under de senaste tre månaderna.

Bolaget sysselsätter i dag 23 anställda och är i färd med att rekrytera en handfull inför bygget av den produktionslina i pilotskala som ska bli ett mellansteg mellan labbmiljön och fullskalig produktion.

— Vi påbörjar bygget under våren. Om två år ska vi vara i full gång, säger Erik Olsson.

Sol Voltaics utvecklar nanotrådar av galliumarsenid som med bolagets teknik kan tillverkas snabbare och billigare än med dagens metoder. Genom att täcka solceller med nanotrådarna ökar energiutbytet med upp till 25 procent, vilket ska göra dem konkurrenskraftiga som energikälla. Tekniken är sprungen ur forskning vid nanometerkonsortiet vid Lunds universitet och knoppades av från QuNano 2008.

För två år sedan gick bland andra Industrifonden och Foundation Asset Manegement in som nya ägare genom en emission på 40 miljoner kronor. Med sommarens nyemission har även Erik Sauar, tidigare teknikchef på norska solcellsjätten Renewable Energy Corporation, gått in med egna pengar. Sedan tidigare finns bland andra Provider Venture Partners, norska Teknoinvest och Scatec i ägarlistan.

Vd för Sol Voltaics sedan 2012 är amerikanen David Epstein, medan nanoteknikprofessorn Lars Samuelson är chef för den vetenskapliga utvecklingen.

Erik Olausson

De tunga ägarna bakom Sol Voltaics i Lund fortsätter att pumpa in pengar i verksamheten. Med 33 miljoner kronor från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.