fredag 26 april 2024

inloggad som

Wallenberg och Industrifonden fyller på i Sol Voltaics

De tunga ägarna bakom Sol Voltaics i Lund fortsätter att pumpa in pengar i verksamheten. Med 33 miljoner kronor från bland andra Industrifonden, norska Nano Future Invest och Wallenbergarnas investeringsbolag Foundation Asset Management ska Sol Voltaics få muskler att börja bygga en mindre fabrik för nanoteknik i Lundatrakten nästa år.

Investeringen kommer efter att Sol Voltaics i juni fick ett lån från Energimyndigheten på 41 miljoner kronor. Pengarna betalar bolaget tillbaka först när solcellstekniken når marknaden, men i gengäld krävs motfinansiering från privata källor.

— Det har vi säkrat nu, säger bolagets affärsutvecklingschef Erik Olsson.

Han vill dock inte kommentera storleken på nyemissionen, men enligt uppgifter Rapidus tagit del av rör det sig i ett första skede om 33 miljoner kronor. Av det står statliga Industrifonden för 11 miljoner, medan Wallenbergarnas Foundation Asset Management går in med 6 miljoner. Totalt har Sol Voltaics därmed fått in 74 miljoner kronor i riskkapital under de senaste tre månaderna.

Bolaget sysselsätter i dag 23 anställda och är i färd med att rekrytera en handfull inför bygget av den produktionslina i pilotskala som ska bli ett mellansteg mellan labbmiljön och fullskalig produktion.

— Vi påbörjar bygget under våren. Om två år ska vi vara i full gång, säger Erik Olsson.

Sol Voltaics utvecklar nanotrådar av galliumarsenid som med bolagets teknik kan tillverkas snabbare och billigare än med dagens metoder. Genom att täcka solceller med nanotrådarna ökar energiutbytet med upp till 25 procent, vilket ska göra dem konkurrenskraftiga som energikälla. Tekniken är sprungen ur forskning vid nanometerkonsortiet vid Lunds universitet och knoppades av från QuNano 2008.

För två år sedan gick bland andra Industrifonden och Foundation Asset Manegement in som nya ägare genom en emission på 40 miljoner kronor. Med sommarens nyemission har även Erik Sauar, tidigare teknikchef på norska solcellsjätten Renewable Energy Corporation, gått in med egna pengar. Sedan tidigare finns bland andra Provider Venture Partners, norska Teknoinvest och Scatec i ägarlistan.

Vd för Sol Voltaics sedan 2012 är amerikanen David Epstein, medan nanoteknikprofessorn Lars Samuelson är chef för den vetenskapliga utvecklingen.

Erik Olausson

De tunga ägarna bakom Sol Voltaics i Lund fortsätter att pumpa in pengar i verksamheten. Med 33 miljoner kronor från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.