onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

20 miljoner till dansk teknik för vågenergi

Sedan starten 2003 har bröderna Clausen, som står bakom industrijätten Danfoss, skjutit till över 200 miljoner danska kronor i miljöteknikbolaget Wave Stars teknik för vågenergi. Nu får det Köpenhamnsbaserade bolaget ytterligare 20 miljoner danska kronor, samtidigt som ett franskt samarbetsavtal öppnar upp för stororder.

Pengarna går till att vidareutveckla och uppgradera Wave Stars existerande vågenerginanläggning som ännu bara finns i en storskalig prototyp. I dagarna sprängs den loss från havsbottnen utanför Hanstholm i norra Jylland.

Wave Stars teknik bygger på att stora flottörer guppar upp och ner med vågarna. Flottörerna sitter fast på armar som i sin tur driver elgeneratorer. Anläggningen utanför Hanstholm byggs ut med fler flottörer och ett digitalt hydrauliksystem utvecklat tillsammans med Aalborg universitet. Vd Bent Kristensen räknar med att uppgraderingen ska höja anläggningens verkningsgrad från 60 till 75 procent.

— Därmed närmar vi oss något som kan konkurrera med andra förnybara energikällor, säger han.

Wave Stars vågenergianläggning är tänkt att installeras i anslutning till vindkraftparker till havs, där det redan finns ett elnät som kan hantera den genererade strömmen.

Enligt Bent Kristensen är suget stort i Frankrike, som är i färd med att montera ner sin kärnkraft och där stora tidvattenskillnader gör vågenergin intressant. Ett nytecknat franskt samarbetsavtal ska om allt går väl leda fram till en fullskaleanläggning, en order värd cirka 100 miljoner danska kronor.

Den första kommersiella anläggningen på 1 megawatts effekt förväntas gå i produktion 2014/2015 och bolaget har i dag inga egna intäkter. Senaste räkenskapsåret slutade på -5,1 miljoner danska kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln 

Keld Broksø

Sedan starten 2003 har bröderna Clausen, som står bakom industrijätten Danfoss, skjutit till över 200 miljoner danska kronor i miljöteknikbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.