torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Xintela sparkar igång utvecklingen efter kapitaltillskott

Genom nyemission har Xintela på Lund Life Science Incubator fått runt tre miljoner kronor, och ytterligare tre miljoner tas nu in i en pågående kapitalanskaffning. Därmed kan bolaget dra igång sitt utvecklingsarbete av stamcellsprodukter som ska användas vid cellterapi för att reparera skadat ledbrosk.

Företagets teknikplattform baseras på upptäckten av proteinet alfa10beta1-integrin, ursprungligen gjord av Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund. Proteinet finns på broskcellernas yta och kan därmed användas som markör för att rena och producera stamceller av rätt kvalitet som sedan kan omvandlas till broskceller.

År 2000 lade Evy Lundgren-Åkerlund rättigheterna kring proteinet i bolaget Cartela i Lund. Efter några års forskning och utveckling, med som mest 15 anställda, gick Cartela 2007 i konkurs. Evy Lundgren-Åkerlund köpte senare tillbaka rättigheterna till proteinet och lade dessa i nya bolaget Xintela, bildat 2009.

Xintela påbörjar nu utvecklingen av stamcellsprodukter baserade på bolagets patentskyddade metoder som utnyttjar alfa10beta1-integrin som kvalitetsmarkör. Metoderna är tänkta för cellterapi, där stamceller används bland annat för att reparera ledbrosk vid exempelvis idrottsskador och broskförslitning vid artros. Xintela börjar med att ta fram en stamcellsprodukt för att reparera skadat ledbrosk hos hästar.

Xintela har idag två anställda och planerar att anställa ytterligare två-tre personer under hösten, uppger Evy Lundgren-Åkerlund för Rapidus. Fram tills nu har arbetet med att utveckla bolagets strategi och patentportfölj gjorts av Evy Lundgren-Åkerlund och bolagetsstyrelsen.

Bolaget har ett tiotal ägare. Kapitaltillskottet kommer från gamla och nya aktieägare, bland annat från två av de största ägarna, Evy Lundgren-Åkerlund och PerÅke Oldentoft, varav den senare har ett förflutet i Nanosep och QPharma. Styrelseordförande är Greg Batcheller, som även finns i styrelserna för A1M Pharma och dess dotterbolag Preelumina Diagnostics samt i NeuroVive.

Elisabet Ottosson

Genom nyemission har Xintela på Lund Life Science Incubator fått runt tre miljoner kronor, och ytterligare tre miljoner tas nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.