måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicon Village drar in 81 miljoner på hyror

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 siktar vd Mats Leifland på att forskningsparken för första gången ska generera avkastning — pengar som pumpas tillbaka i forsknings- och innovationsverksamhet i regionen.

Den stadiga tillströmningen av hyresgäster märks tydligt i senaste årsredovisningen, som rapporterades in till Bolagsverket under sommaren. 2012 stannade hyresintäkterna på 44,7 miljoner kronor – med dagens beläggningsgrad har årshyran i det närmaste fördubblats till 81 miljoner kronor.

Lejonparten är offentliga medel, 85 procent av hyresintäkterna kommer från Lunds universitet, Region Skåne, ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator. Bland annat flyttade 200 cancerforskare från Lunds universitet in under sommaren. De får snart sällskap av kost- och diabetesforskarna vid Antidiabetic Food Center, ett forskningscenter med bland andra Aventure, Procordia och Pågen som näringslivspartner. Flytten möjliggörs av en donation på 2,7 miljoner kronor från Mats Paulsson stiftelse.

81 miljoner räcker dock inte för att täcka utgifterna, uppger vd Mats Leifland. Under 2012 gick Medicon Village back med 48 miljoner kronor, bland annat efter att ha betalt 21 miljoner kronor i ränta på banklånen. Men 2014 räknar Mats Leifland med att ha nått en sådan beläggningsgrad att forskningsparken som sämst gör ett nollresultat.

Mats Leifland— Målet är att nå ett positivt resultat nästa år, säger han till Rapidus.

Parallellt arbetar forskningsparkens ledning med att bygga upp Medicon Village Foundation, en separat stiftelse som ska ge ytterligare ekonomiskt stöd åt forskningsparkens hyresgäster och deras samarbetspartner. Mats Leifland jämför initiativet med Lunds universitets fundraising-verksamhet.

— Vi håller just nu på att bygga upp en struktur som passar de som kan tänkas vilja skänka pengar. Målet är att lansera stiftelsen under våren 2014, säger han.

Erik Olausson

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.