fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicon Village drar in 81 miljoner på hyror

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 siktar vd Mats Leifland på att forskningsparken för första gången ska generera avkastning — pengar som pumpas tillbaka i forsknings- och innovationsverksamhet i regionen.

Den stadiga tillströmningen av hyresgäster märks tydligt i senaste årsredovisningen, som rapporterades in till Bolagsverket under sommaren. 2012 stannade hyresintäkterna på 44,7 miljoner kronor – med dagens beläggningsgrad har årshyran i det närmaste fördubblats till 81 miljoner kronor.

Lejonparten är offentliga medel, 85 procent av hyresintäkterna kommer från Lunds universitet, Region Skåne, ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator. Bland annat flyttade 200 cancerforskare från Lunds universitet in under sommaren. De får snart sällskap av kost- och diabetesforskarna vid Antidiabetic Food Center, ett forskningscenter med bland andra Aventure, Procordia och Pågen som näringslivspartner. Flytten möjliggörs av en donation på 2,7 miljoner kronor från Mats Paulsson stiftelse.

81 miljoner räcker dock inte för att täcka utgifterna, uppger vd Mats Leifland. Under 2012 gick Medicon Village back med 48 miljoner kronor, bland annat efter att ha betalt 21 miljoner kronor i ränta på banklånen. Men 2014 räknar Mats Leifland med att ha nått en sådan beläggningsgrad att forskningsparken som sämst gör ett nollresultat.

Mats Leifland— Målet är att nå ett positivt resultat nästa år, säger han till Rapidus.

Parallellt arbetar forskningsparkens ledning med att bygga upp Medicon Village Foundation, en separat stiftelse som ska ge ytterligare ekonomiskt stöd åt forskningsparkens hyresgäster och deras samarbetspartner. Mats Leifland jämför initiativet med Lunds universitets fundraising-verksamhet.

— Vi håller just nu på att bygga upp en struktur som passar de som kan tänkas vilja skänka pengar. Målet är att lansera stiftelsen under våren 2014, säger han.

Erik Olausson

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.