torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Medicon Village drar in 81 miljoner på hyror

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 siktar vd Mats Leifland på att forskningsparken för första gången ska generera avkastning — pengar som pumpas tillbaka i forsknings- och innovationsverksamhet i regionen.

Den stadiga tillströmningen av hyresgäster märks tydligt i senaste årsredovisningen, som rapporterades in till Bolagsverket under sommaren. 2012 stannade hyresintäkterna på 44,7 miljoner kronor – med dagens beläggningsgrad har årshyran i det närmaste fördubblats till 81 miljoner kronor.

Lejonparten är offentliga medel, 85 procent av hyresintäkterna kommer från Lunds universitet, Region Skåne, ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator. Bland annat flyttade 200 cancerforskare från Lunds universitet in under sommaren. De får snart sällskap av kost- och diabetesforskarna vid Antidiabetic Food Center, ett forskningscenter med bland andra Aventure, Procordia och Pågen som näringslivspartner. Flytten möjliggörs av en donation på 2,7 miljoner kronor från Mats Paulsson stiftelse.

81 miljoner räcker dock inte för att täcka utgifterna, uppger vd Mats Leifland. Under 2012 gick Medicon Village back med 48 miljoner kronor, bland annat efter att ha betalt 21 miljoner kronor i ränta på banklånen. Men 2014 räknar Mats Leifland med att ha nått en sådan beläggningsgrad att forskningsparken som sämst gör ett nollresultat.

Mats Leifland— Målet är att nå ett positivt resultat nästa år, säger han till Rapidus.

Parallellt arbetar forskningsparkens ledning med att bygga upp Medicon Village Foundation, en separat stiftelse som ska ge ytterligare ekonomiskt stöd åt forskningsparkens hyresgäster och deras samarbetspartner. Mats Leifland jämför initiativet med Lunds universitets fundraising-verksamhet.

— Vi håller just nu på att bygga upp en struktur som passar de som kan tänkas vilja skänka pengar. Målet är att lansera stiftelsen under våren 2014, säger han.

Erik Olausson

Med 65 procent uthyrt drar Medicon Village i Lund in cirka 81 miljoner kronor i hyror i år. Under 2014 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.