torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS köper amerikanskt 80-mannabolag

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom service för kliniska studier, ett första steg mot målet att komma upp i 600 amerikanska anställda. TFS ägare Daniel Spasic är redan i samtal om nya uppköp.

BCG är ett kontraktsforskningsbolag specialiserat inom onkologi- och vaccinstudier, och har en årsomsättning på runt 9 miljoner dollar. Före uppköpet hade TFS en årsomsättning på 40 miljoner euro.

Jan_Hellqvist— Just cancer men även vaccin är även två av TFS största terapiområden. Med BCG breddar vi oss geografisk, vilket uppskattas av våra små och medelstora företagskunder, säger TFS regionalchef i norra Europa, Jan Hellqvist, till Rapidus.

Med förvärvet fortsätter TFS sin strategi att köpa upp bolag för att få lokal närvaro i Europa och USA. Under det senaste halvåret har bolaget köpt italienska Dimensione Ricerca med 40-talet anställda och Semcons Lundabaserade verksamhet inom kontraktsforskning med sju anställda.

Nästa affär kan bli i Tyskland. Förhandlingar pågår och väntas vara klara under hösten.

TFS bedöms av investmentbanken William Blair inom kort segla upp som nummer sju omsättningsmässigt i världen bland sina konkurrenter, enligt Jan Hellqvist. Bland TFS:s konkurrenter finns framförallt ett annat kontraktsforskningsbolag i mellanskiktet storleksmässigt, tyska Harrison, efter de sex stora aktörerna som framförallt kör kliniska studier åt läkemedelsjättarna.

Bland TFS:s kunder finns Novartis, AstraZeneca och Pfizer, men andelen mindre kunder växer.

Koncernen ägs i sin helhet av Daniel Spasic som startade bolaget i Lund 1996. I början var fokus uthyrning av specialister för stöd vid kliniska studier. Området bemanning ökade snabbt, men i dag är det genomförande av kliniska studier som är den största delen av verksamheten.

Under 2012 hade företaget en vikande försäljning i bemanning. Däremot dubblerades omsättningen inom bolagets service för kliniska försök i senare faser.

TFS finns representerat i flertalet länder i Västeuropa och delar av Östeuropa, framför allt som dotterbolag. I Japan och USA finns säljkontor. Bolaget kör för tillfället studier i 28 länder. Globalt har koncernen drygt 500 anställda med 165 placerade i Norden, varav ett 80-tal i Lund.

Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.