tisdag 5 december 2023

inloggad som

TFS köper amerikanskt 80-mannabolag

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom service för kliniska studier, ett första steg mot målet att komma upp i 600 amerikanska anställda. TFS ägare Daniel Spasic är redan i samtal om nya uppköp.

BCG är ett kontraktsforskningsbolag specialiserat inom onkologi- och vaccinstudier, och har en årsomsättning på runt 9 miljoner dollar. Före uppköpet hade TFS en årsomsättning på 40 miljoner euro.

Jan_Hellqvist— Just cancer men även vaccin är även två av TFS största terapiområden. Med BCG breddar vi oss geografisk, vilket uppskattas av våra små och medelstora företagskunder, säger TFS regionalchef i norra Europa, Jan Hellqvist, till Rapidus.

Med förvärvet fortsätter TFS sin strategi att köpa upp bolag för att få lokal närvaro i Europa och USA. Under det senaste halvåret har bolaget köpt italienska Dimensione Ricerca med 40-talet anställda och Semcons Lundabaserade verksamhet inom kontraktsforskning med sju anställda.

Nästa affär kan bli i Tyskland. Förhandlingar pågår och väntas vara klara under hösten.

TFS bedöms av investmentbanken William Blair inom kort segla upp som nummer sju omsättningsmässigt i världen bland sina konkurrenter, enligt Jan Hellqvist. Bland TFS:s konkurrenter finns framförallt ett annat kontraktsforskningsbolag i mellanskiktet storleksmässigt, tyska Harrison, efter de sex stora aktörerna som framförallt kör kliniska studier åt läkemedelsjättarna.

Bland TFS:s kunder finns Novartis, AstraZeneca och Pfizer, men andelen mindre kunder växer.

Koncernen ägs i sin helhet av Daniel Spasic som startade bolaget i Lund 1996. I början var fokus uthyrning av specialister för stöd vid kliniska studier. Området bemanning ökade snabbt, men i dag är det genomförande av kliniska studier som är den största delen av verksamheten.

Under 2012 hade företaget en vikande försäljning i bemanning. Däremot dubblerades omsättningen inom bolagets service för kliniska försök i senare faser.

TFS finns representerat i flertalet länder i Västeuropa och delar av Östeuropa, framför allt som dotterbolag. I Japan och USA finns säljkontor. Bolaget kör för tillfället studier i 28 länder. Globalt har koncernen drygt 500 anställda med 165 placerade i Norden, varav ett 80-tal i Lund.

Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.