onsdag 22 maj 2024

inloggad som

TFS köper amerikanskt 80-mannabolag

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom service för kliniska studier, ett första steg mot målet att komma upp i 600 amerikanska anställda. TFS ägare Daniel Spasic är redan i samtal om nya uppköp.

BCG är ett kontraktsforskningsbolag specialiserat inom onkologi- och vaccinstudier, och har en årsomsättning på runt 9 miljoner dollar. Före uppköpet hade TFS en årsomsättning på 40 miljoner euro.

Jan_Hellqvist— Just cancer men även vaccin är även två av TFS största terapiområden. Med BCG breddar vi oss geografisk, vilket uppskattas av våra små och medelstora företagskunder, säger TFS regionalchef i norra Europa, Jan Hellqvist, till Rapidus.

Med förvärvet fortsätter TFS sin strategi att köpa upp bolag för att få lokal närvaro i Europa och USA. Under det senaste halvåret har bolaget köpt italienska Dimensione Ricerca med 40-talet anställda och Semcons Lundabaserade verksamhet inom kontraktsforskning med sju anställda.

Nästa affär kan bli i Tyskland. Förhandlingar pågår och väntas vara klara under hösten.

TFS bedöms av investmentbanken William Blair inom kort segla upp som nummer sju omsättningsmässigt i världen bland sina konkurrenter, enligt Jan Hellqvist. Bland TFS:s konkurrenter finns framförallt ett annat kontraktsforskningsbolag i mellanskiktet storleksmässigt, tyska Harrison, efter de sex stora aktörerna som framförallt kör kliniska studier åt läkemedelsjättarna.

Bland TFS:s kunder finns Novartis, AstraZeneca och Pfizer, men andelen mindre kunder växer.

Koncernen ägs i sin helhet av Daniel Spasic som startade bolaget i Lund 1996. I början var fokus uthyrning av specialister för stöd vid kliniska studier. Området bemanning ökade snabbt, men i dag är det genomförande av kliniska studier som är den största delen av verksamheten.

Under 2012 hade företaget en vikande försäljning i bemanning. Däremot dubblerades omsättningen inom bolagets service för kliniska försök i senare faser.

TFS finns representerat i flertalet länder i Västeuropa och delar av Östeuropa, framför allt som dotterbolag. I Japan och USA finns säljkontor. Bolaget kör för tillfället studier i 28 länder. Globalt har koncernen drygt 500 anställda med 165 placerade i Norden, varav ett 80-tal i Lund.

Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbolaget TFS köper amerikanska Beardsworth Consulting Group, BCG, med 80-talet anställda. Med förvärvet får TFS lokal närvaro i USA inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.