fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt miljökluster öppnar för Öresundssamarbete

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången möjlighet att ta in även svenska medlemmar. Hittills har EU:s strukturfonder och offentligt kapital från de två regionerna på Själland stått för lejonparten av finansieringen.

Ändringen betyder helt nya möjligheter över Öresund.

— När vi blir medlemsbaserade öppar vi också för medlemmar från andra sidan Sundet. Och om det uppstår möjligheter för samarbete, kanske med EU-stöd, kommer det vara naturligt att gå ihop med partners i Skåne, säger Brian Valbjørn Sørensen som den 18 februari blev sekretariatschef för organisationens för tillfället fyra medarbetare.

CCC bildades 2009 som ett EU-finansierat projekt med målet att ta en ledande roll inom miljöteknik och locka spjutspetsföretag till regionen. Men EU-pengarna tar slut i år, och nu blir CCC en medlemsförening istället.

Organisationen har redan ett visst Öresundsfokus.

— Vi sitter på Nørregade i Köpenhamn, precis bredvid Øresundskomiteen, och är med som partner i ett av deras interreg-projekt, Øresund Smart City Hub, säger Brian Valbjørn Sørensen.

Projektet går ut på att lösa klimat- energi- och infrastrukturproblem via analys av stora datamängder. Brian Valbjørn Sørensen kan också föreställa sig ett bredare samarbete med exempelvis Sustainable Business Hub i Skåne, som är ett nätverk för att hjälpa företag på miljö- och energiområdet.

Bakom Copenhagen Cleantech Cluster står en styrelse med tidigare Dong Energy-direktören Anders Eldrup som ordförande. Bland grundarna märks organisationer som Dong Energy, Siemens, Rambøll, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Dansk Industri, Danmarks Tekniske Universitet och Copenhagen Capacity.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.