fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt miljökluster öppnar för Öresundssamarbete

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången möjlighet att ta in även svenska medlemmar. Hittills har EU:s strukturfonder och offentligt kapital från de två regionerna på Själland stått för lejonparten av finansieringen.

Ändringen betyder helt nya möjligheter över Öresund.

— När vi blir medlemsbaserade öppar vi också för medlemmar från andra sidan Sundet. Och om det uppstår möjligheter för samarbete, kanske med EU-stöd, kommer det vara naturligt att gå ihop med partners i Skåne, säger Brian Valbjørn Sørensen som den 18 februari blev sekretariatschef för organisationens för tillfället fyra medarbetare.

CCC bildades 2009 som ett EU-finansierat projekt med målet att ta en ledande roll inom miljöteknik och locka spjutspetsföretag till regionen. Men EU-pengarna tar slut i år, och nu blir CCC en medlemsförening istället.

Organisationen har redan ett visst Öresundsfokus.

— Vi sitter på Nørregade i Köpenhamn, precis bredvid Øresundskomiteen, och är med som partner i ett av deras interreg-projekt, Øresund Smart City Hub, säger Brian Valbjørn Sørensen.

Projektet går ut på att lösa klimat- energi- och infrastrukturproblem via analys av stora datamängder. Brian Valbjørn Sørensen kan också föreställa sig ett bredare samarbete med exempelvis Sustainable Business Hub i Skåne, som är ett nätverk för att hjälpa företag på miljö- och energiområdet.

Bakom Copenhagen Cleantech Cluster står en styrelse med tidigare Dong Energy-direktören Anders Eldrup som ordförande. Bland grundarna märks organisationer som Dong Energy, Siemens, Rambøll, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Dansk Industri, Danmarks Tekniske Universitet och Copenhagen Capacity.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.