torsdag 21 november 2024

inloggad som

Vatteninkubatorn Win tar in nya industripartner

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag inom vattenområdet.

De nya medlemmarna är Lunds Energi, Purac (en del av Läckeby Water Group) och Starka Betong, som traditionellt sysslar med rör och pumpstationer.

— Men de ser också att det behövs innovationer inom svensk vatten- och avloppsteknik, säger Patrik Söderlund, projektledare på Win.

Med de nya medlemmarna har Win byggt upp ett tolv företag starkt lag som tillsammans ska utveckla den svenska vattenbranschen och infrastrukturen.

För närvarande har Win tio uppstartsbolag som får stöd att hitta kapital och kunder. Ett av innovationsbolagen som redan nått framgång är Orbital Systems, som utvecklat ett system för att återanvända duschvatten.

Ytterligare ett utvecklingsföretag som nått marknadsframgångar är danska Adept Technologies, som tagit fram en metod att rena vatten. Genom att köra en elektrolys på vattnet frigörs klorjoner, och vattnet renas och blir drickbart.

Vad är det som efterfrågas mest av marknaden?

— På avloppssidan finns det mycket att göra, särskilt när det gäller att rena avloppsslam från läkemedelsrester. Där behövs nya lösningar, säger Patrik Söderlund.

Söderlunds bild bekräftas av en satsning som Krinova Incubator and Science Park på Högskolan i Kristianstad står inför. Där satsar olika finansiärer tillsammans sju miljoner kronor på ett projekt som ska utveckla nya analysmetoder och tekniska lösningar för vattenrening och biogasproduktion, för att nå ett hållbart kretslopp

Jennie Lorentsson

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.