fredag 10 maj 2024

inloggad som

Vatteninkubatorn Win tar in nya industripartner

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag inom vattenområdet.

De nya medlemmarna är Lunds Energi, Purac (en del av Läckeby Water Group) och Starka Betong, som traditionellt sysslar med rör och pumpstationer.

— Men de ser också att det behövs innovationer inom svensk vatten- och avloppsteknik, säger Patrik Söderlund, projektledare på Win.

Med de nya medlemmarna har Win byggt upp ett tolv företag starkt lag som tillsammans ska utveckla den svenska vattenbranschen och infrastrukturen.

För närvarande har Win tio uppstartsbolag som får stöd att hitta kapital och kunder. Ett av innovationsbolagen som redan nått framgång är Orbital Systems, som utvecklat ett system för att återanvända duschvatten.

Ytterligare ett utvecklingsföretag som nått marknadsframgångar är danska Adept Technologies, som tagit fram en metod att rena vatten. Genom att köra en elektrolys på vattnet frigörs klorjoner, och vattnet renas och blir drickbart.

Vad är det som efterfrågas mest av marknaden?

— På avloppssidan finns det mycket att göra, särskilt när det gäller att rena avloppsslam från läkemedelsrester. Där behövs nya lösningar, säger Patrik Söderlund.

Söderlunds bild bekräftas av en satsning som Krinova Incubator and Science Park på Högskolan i Kristianstad står inför. Där satsar olika finansiärer tillsammans sju miljoner kronor på ett projekt som ska utveckla nya analysmetoder och tekniska lösningar för vattenrening och biogasproduktion, för att nå ett hållbart kretslopp

Jennie Lorentsson

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.