torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Vatteninkubatorn Win tar in nya industripartner

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag inom vattenområdet.

De nya medlemmarna är Lunds Energi, Purac (en del av Läckeby Water Group) och Starka Betong, som traditionellt sysslar med rör och pumpstationer.

— Men de ser också att det behövs innovationer inom svensk vatten- och avloppsteknik, säger Patrik Söderlund, projektledare på Win.

Med de nya medlemmarna har Win byggt upp ett tolv företag starkt lag som tillsammans ska utveckla den svenska vattenbranschen och infrastrukturen.

För närvarande har Win tio uppstartsbolag som får stöd att hitta kapital och kunder. Ett av innovationsbolagen som redan nått framgång är Orbital Systems, som utvecklat ett system för att återanvända duschvatten.

Ytterligare ett utvecklingsföretag som nått marknadsframgångar är danska Adept Technologies, som tagit fram en metod att rena vatten. Genom att köra en elektrolys på vattnet frigörs klorjoner, och vattnet renas och blir drickbart.

Vad är det som efterfrågas mest av marknaden?

— På avloppssidan finns det mycket att göra, särskilt när det gäller att rena avloppsslam från läkemedelsrester. Där behövs nya lösningar, säger Patrik Söderlund.

Söderlunds bild bekräftas av en satsning som Krinova Incubator and Science Park på Högskolan i Kristianstad står inför. Där satsar olika finansiärer tillsammans sju miljoner kronor på ett projekt som ska utveckla nya analysmetoder och tekniska lösningar för vattenrening och biogasproduktion, för att nå ett hållbart kretslopp

Jennie Lorentsson

Vatteninkubatorn Win på Ideon har värvat tre nya medlemsföretag, som är beredda att satsa tid och pengar på nystartade innovationsbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.