torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Biomains ägare köps upp – expansion väntar i Helsingborg

Fusionen mellan medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg och tyska Heraeus slutfördes vid årsskiftet, men nu får företaget nya ägare igen. Japanska Mitsui Chemicals tar över hela Heraeus Dental i en affär värd närmare fyra miljarder kronor.

Mitsui vill bredda sin verksamhet och har identifierat hälsovård som ett framtida tillväxtområde. Biomain står bakom en industriell metod för att tillverka individanpassade tandimplantatbroar, något som traditionellt gjorts för hand i laboratoriemiljö.

Joakim svensson— Vi ska vara fundamentet i den dentala utvecklingen hos Mitsui. Japanerna har sagt att inga enheter ska läggas ner, utan istället är det expansion som gäller. Man signalerar också ytterligare förvärv, säger Joakim Svensson, tidigare vd för Biomain och numera chef för Heraeus i Norden och Baltikum.

I dag arbetar 35 anställda på gamla Biomain och ytterligare ett 30-tal på andra Heraeusenheter i Norden och Baltikum. Verksamheten styrs från regionkontoret i Helsingborg. Totalt har Heraeus Dental 1.400 medarbetare och huvudkontor i tyska Hanau.

— Vi kommer fortsätta enligt plan med försiktig expansion på 10-15 procent om året. I det ingår nyanställningar, säger Joakim Svensson.

Ifjol köptes Biomain av Heraeus. Bland säljarna den gången fanns shejk Mohammed Al-Amoudi, serieentreprenören Joachim Samuelsson och grundaren Jerry Wiener. Företaget grundades 2002. Omsättningen ligger på cirka 150 miljoner kronor.

Den nya ägaren Mitsui har 13.000 anställda världen över och huvudkontor i Tokyo. Köpeskillingen i affären uppges till 450 miljoner euro. Japanerna kommer initialt fortsätta under varumärket Heraeus.

Kristian Svensson

Fusionen mellan medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg och tyska Heraeus slutfördes vid årsskiftet, men nu får företaget nya ägare igen. Japanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.