fredag 23 februari 2024

inloggad som

Biomains ägare köps upp – expansion väntar i Helsingborg

Fusionen mellan medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg och tyska Heraeus slutfördes vid årsskiftet, men nu får företaget nya ägare igen. Japanska Mitsui Chemicals tar över hela Heraeus Dental i en affär värd närmare fyra miljarder kronor.

Mitsui vill bredda sin verksamhet och har identifierat hälsovård som ett framtida tillväxtområde. Biomain står bakom en industriell metod för att tillverka individanpassade tandimplantatbroar, något som traditionellt gjorts för hand i laboratoriemiljö.

Joakim svensson— Vi ska vara fundamentet i den dentala utvecklingen hos Mitsui. Japanerna har sagt att inga enheter ska läggas ner, utan istället är det expansion som gäller. Man signalerar också ytterligare förvärv, säger Joakim Svensson, tidigare vd för Biomain och numera chef för Heraeus i Norden och Baltikum.

I dag arbetar 35 anställda på gamla Biomain och ytterligare ett 30-tal på andra Heraeusenheter i Norden och Baltikum. Verksamheten styrs från regionkontoret i Helsingborg. Totalt har Heraeus Dental 1.400 medarbetare och huvudkontor i tyska Hanau.

— Vi kommer fortsätta enligt plan med försiktig expansion på 10-15 procent om året. I det ingår nyanställningar, säger Joakim Svensson.

Ifjol köptes Biomain av Heraeus. Bland säljarna den gången fanns shejk Mohammed Al-Amoudi, serieentreprenören Joachim Samuelsson och grundaren Jerry Wiener. Företaget grundades 2002. Omsättningen ligger på cirka 150 miljoner kronor.

Den nya ägaren Mitsui har 13.000 anställda världen över och huvudkontor i Tokyo. Köpeskillingen i affären uppges till 450 miljoner euro. Japanerna kommer initialt fortsätta under varumärket Heraeus.

Kristian Svensson

Fusionen mellan medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg och tyska Heraeus slutfördes vid årsskiftet, men nu får företaget nya ägare igen. Japanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.