lördag 23 november 2024

inloggad som

Mobilbolag knyter band på mässa — närfältskommunikation het trend

Mobilmässan i Barcelona är inne på upploppet. I en rundringning tar Rapidus tempen på de skånska spelarnas reaktioner och reflektioner från årets stora branschträff.

Närfältskommunikation sticker ut som ett område som står inför ett genombrott på bred front.

Brittisk/svenska designstudion Ustwo, med 40 anställda vid kontoret i Malmö, gör comeback på mobilmässan efter några års frånvaro. Bolaget presenterar inte själv några specifika produkter, utan ser mässan som en möjlighet att knyta kontakter och förena existerande kunder. Anders Gran, marknadsansvarig på Ustwo i Malmö, menar att närfältskommunikation mellan mobiltelefoner och andra enheter, efter flera år på idéstadiet, nu får allt fler praktiska tillämpningar.

— När det gäller själva telefonerna är det få stora överraskningar, utan utvecklingen verkar ske mer i evolutionärt i mindre steg. Närfältskommunikation syns inom väldigt många segment och det gäller såväl stora aktörer som små spelare, säger Anders Gran.

Han nämner Sony Mobile som använder tekniken för att koppla samman mobilen med högtalare, Assa Abloys mobila låsteknik och MasterCards betalningslösningar. I dag lanserade också Malmöbolaget Mobill en version av sitt mobilbiljettsystem där närfältskommunikation används för att verifiera biljettens äkthet.

Också Scalados medgrundaren Pierre Elzouki, som numera driver mjukvarubolaget Raviteq, nämner närfältskommunikation som ett hett område.

— Själva mobiltelefonen har blivit allt mer underordnad. Istället är det utvecklingen med molntjänster och kommunikationen däremellan som har blivit allt viktigare. En förklaring är Androids genomslag som gjort att många telefoner liknar varandra, trots att mobilföretagen givetvis gör vad de kan för att differentiera sig, säger Pierre Elzouki.

Charlotta Tönsgård, vd för Ideonbolaget Zimpl, räknar inte med att kunna sluta något avgörande avtal under dagarna i Barcelona. Men hon har haft många lovande möten.

— Det har gått riktigt bra. Vi har träffat flera potentiella investerare och möjliga kunder.

Charlotta Tönsgård hoppas kunna landa den första betalande kunden senast andra kvartalet i år. Innan dess ska hon ha tagit in tio miljoner kronor i riskkapital. Förhandlingar pågår med investerare.

Zimpl har utvecklat en teknik för snabb textinmatning på mobiltelefoner. Medan användaren skriver, försöker systemet förutspå nästa ord och föreslå det för inmatning. Enligt vad Rapidus erfar är koreanska LG ett av bolagen som testat tekniken.

På mobilmässan visar mjukvarubolaget Crunchfish från Malmö upp sin touchless-teknik där användarens handrörelser kan kontrollera den mobila enheten, utan att röra själva skärmen. I Barcelona har bolaget sex anställda på plats.

— Intresset har varit väldigt stort och vi hoppas kunna ha ett första avtal på plats med en kinesisk mobiltelefontillverkare innan sommaren. Parallellt jobbar vi med spelutvecklare som kan implementera mjukvaran i sina applikationer, säger Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson.

Under mässan har Doro släppt två telefoner. Även i de äldre kundgrupperna, där Doro verkar, växer kraven på mer avancerade mobiler vilket bolaget börjat anpassa sig till. En av de två telefonerna som lanserades under mässan, PhoneEasy 622, är den första från Doro med videoinspelningsmöjligheter. I höst släpps ytterligare en mobil inom smartphonesegmentet.

— Jag har inte sett några större revolutioner kring mobilerna. Det finns en allmän trend mot mer molntjänster, säger vd Jérôme Arnaud till Rapidus.

Joel Lyth

Mobilmässan i Barcelona är inne på upploppet. I en rundringning tar Rapidus tempen på de skånska spelarnas reaktioner och reflektioner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.