söndag 28 april 2024

inloggad som

Mobilbolag knyter band på mässa — närfältskommunikation het trend

Mobilmässan i Barcelona är inne på upploppet. I en rundringning tar Rapidus tempen på de skånska spelarnas reaktioner och reflektioner från årets stora branschträff.

Närfältskommunikation sticker ut som ett område som står inför ett genombrott på bred front.

Brittisk/svenska designstudion Ustwo, med 40 anställda vid kontoret i Malmö, gör comeback på mobilmässan efter några års frånvaro. Bolaget presenterar inte själv några specifika produkter, utan ser mässan som en möjlighet att knyta kontakter och förena existerande kunder. Anders Gran, marknadsansvarig på Ustwo i Malmö, menar att närfältskommunikation mellan mobiltelefoner och andra enheter, efter flera år på idéstadiet, nu får allt fler praktiska tillämpningar.

— När det gäller själva telefonerna är det få stora överraskningar, utan utvecklingen verkar ske mer i evolutionärt i mindre steg. Närfältskommunikation syns inom väldigt många segment och det gäller såväl stora aktörer som små spelare, säger Anders Gran.

Han nämner Sony Mobile som använder tekniken för att koppla samman mobilen med högtalare, Assa Abloys mobila låsteknik och MasterCards betalningslösningar. I dag lanserade också Malmöbolaget Mobill en version av sitt mobilbiljettsystem där närfältskommunikation används för att verifiera biljettens äkthet.

Också Scalados medgrundaren Pierre Elzouki, som numera driver mjukvarubolaget Raviteq, nämner närfältskommunikation som ett hett område.

— Själva mobiltelefonen har blivit allt mer underordnad. Istället är det utvecklingen med molntjänster och kommunikationen däremellan som har blivit allt viktigare. En förklaring är Androids genomslag som gjort att många telefoner liknar varandra, trots att mobilföretagen givetvis gör vad de kan för att differentiera sig, säger Pierre Elzouki.

Charlotta Tönsgård, vd för Ideonbolaget Zimpl, räknar inte med att kunna sluta något avgörande avtal under dagarna i Barcelona. Men hon har haft många lovande möten.

— Det har gått riktigt bra. Vi har träffat flera potentiella investerare och möjliga kunder.

Charlotta Tönsgård hoppas kunna landa den första betalande kunden senast andra kvartalet i år. Innan dess ska hon ha tagit in tio miljoner kronor i riskkapital. Förhandlingar pågår med investerare.

Zimpl har utvecklat en teknik för snabb textinmatning på mobiltelefoner. Medan användaren skriver, försöker systemet förutspå nästa ord och föreslå det för inmatning. Enligt vad Rapidus erfar är koreanska LG ett av bolagen som testat tekniken.

På mobilmässan visar mjukvarubolaget Crunchfish från Malmö upp sin touchless-teknik där användarens handrörelser kan kontrollera den mobila enheten, utan att röra själva skärmen. I Barcelona har bolaget sex anställda på plats.

— Intresset har varit väldigt stort och vi hoppas kunna ha ett första avtal på plats med en kinesisk mobiltelefontillverkare innan sommaren. Parallellt jobbar vi med spelutvecklare som kan implementera mjukvaran i sina applikationer, säger Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson.

Under mässan har Doro släppt två telefoner. Även i de äldre kundgrupperna, där Doro verkar, växer kraven på mer avancerade mobiler vilket bolaget börjat anpassa sig till. En av de två telefonerna som lanserades under mässan, PhoneEasy 622, är den första från Doro med videoinspelningsmöjligheter. I höst släpps ytterligare en mobil inom smartphonesegmentet.

— Jag har inte sett några större revolutioner kring mobilerna. Det finns en allmän trend mot mer molntjänster, säger vd Jérôme Arnaud till Rapidus.

Joel Lyth

Mobilmässan i Barcelona är inne på upploppet. I en rundringning tar Rapidus tempen på de skånska spelarnas reaktioner och reflektioner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Tidigare Min Doktor-vd:n gör nytt försök

    Näringslivsprofilen Charlotta Tönsgård startar åter ett företag inom digital sjukvård. I Joy Solutions vill hon förena digital spelglädje med erfarenhet från sjukvården.

  • Indisk milstolpe för Crunchfish

    Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 

  • Crunchfish behöver pengar

    Crunchfish har beslutat att genomföra en företrädesemission om 85 miljoner kronor. Mjukvarubolagets pengar räcker i dagsläget fram till årets slut.

  • Crunchfish siktar på indiskt förvärv

    Malmöbolaget Crunchfish har undertecknat ett avsiktsavtal om förvärv av en betalplattform baserad i Indien. Köpet väntas gå i lås inom […]

  • Krig om parkeringsplatserna

    Konkurrensen är hård mellan alla parkeringsappar. För de skånska företagen som säljer mobila parkeringstjänster är situationen pressad. Rapidus tar med […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Fortsatt tillväxt för Twiik

    Träningsplattformen Twiik fortsätter att skala upp och innan sommaren avslutade Malmöbolaget en investeringsrunda på 8,5 miljoner kronor. Under andra kvartalet […]

  • Crunchfish tappar patent

    IT-företaget Crunchfish fick för ungefär ett år sedan ett patent beviljat för sin nya satsning på hantering av matavfall och […]