torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS köper life science-enhet från Semcon

Trial Form Support vilar inte på hanen efter höstens förvärv av italienska Dimensione Ricerca. Med köpet av börsnoterade Semcons Lundabaserade verksamhet inom kontraktsforskning följer såväl personal som en ny kundstock.

Enheten är specialiserad på inhämtning och hantering av data i samband med kliniska försök. 2011 köptes den upp av Semcon från Lundabolaget Stricent, som då var i rekonstruktion.

Med köpet får TFS kompetens inom ett system för hantering av patientdata ursprungligen utvecklat av Stricent, som enligt Nordenchefen Jan Hellqvist lämpar sig väl för fas IV-studier. Men han räknar också med att affären ska stärka TFS inom tidiga försök, samtidigt som kundkretsen breddas.

Jan_Hellqvist— Medan vi jobbat mycket med stora läkemedelsbolag har Semcon fler medicinteknikbolag och små forskningsbolag i kundlistan, säger Jan Hellqvist till Rapidus.

Sju anställda följer med i köpet, varav sex i Lund och en i Stockholm. TFS sysselsätter därmed närmare 160 anställda i Norden och runt 560 globalt. Köpeskillingen hålls hemlig.

Liksom köpet i december av kontraktsforskningsbolaget Dimensione Ricerca, med 40 anställda i Rom och Milano, är affären en del av TFS långsiktiga expansionsplan. Och den slutar inte än.

— Vi tittar på fler förvärv, men inget är klart än, säger Jan Hellqvist.

TFS ägs i sin helhet av Daniel Spasic och omsatte 286 miljoner kronor 2011, med 1,9 miljoner kronor i vinst efter skatt. Jan Hellqvist vill inte precisera några siffror för 2012 men säger att såväl omsättningen som vinstmarginalen ökat.

Konsultkoncernen Semcon har runt 3.000 anställda globalt, främst inom design och produktutveckling för en rad branscher. Semcon har huvudkontor i Göteborg och är noterat på Stockholmsbörsen.

Erik Olausson

Trial Form Support vilar inte på hanen efter höstens förvärv av italienska Dimensione Ricerca. Med köpet av börsnoterade Semcons Lundabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.