tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmarks life science-jättar rustar för ESS…

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i Lund. I morgon håller Lægemiddelindustriforeningen ett specialmöte som ska inspirera till experimentidéer på ESS. Med på mötet är Lundbeck, Alk, Leo Pharma och Novo Nordisk.

Målet är att komma ifatt svenskarna, som ligger före på området, förklarar Lægemiddelindustriforeningens chefskonsulent Allan Skårup Kristensen för Rapidus.

Bland de som kommit längst i sina förberedelser för ESS finns Lundbeck, som är med i flertalet forum om den kommande forskningsanläggningen. Men bolaget saknar fortfarande den specialistkompetens som kommer att krävas.

— Våra biologer måste lära sig vad ESS kan i förhållande till det som vi kan idag. Normalt arbetar vi med röntgen och vi har ingen egen erfarenhet av neutron-baserade metoder. Med ESS kommer man exempelvis kunna se väteatomer i molekyler och proteiner, vilket inte är möjligt med röntgen, säger Klaus Bøgesø, Lundbecks chef för externa samarbeten och styrelseledamot i Medicon Valley Alliance.

Världens hittills största anläggning för neutronspallation finns i amerikansk Oak Rigde. Då chefen Ian Anderson i februari besökte Köpenhamn sade han sig vara villig att ta emot doktorander från regionen, en inbjudan som inte gick Lundbeck förbi.

— Om vi kan se att ett forskningsprojekt verkligen kan komma framåt med ESS kommer vi att överväga att i god tid skicka doktorander till Oak Ridge. På det sättet får vi forskare som redan kan tekniken när anläggningen öppnar, säger Klaus Bøgesø.

Torsdagens möte ska även kasta ljus över hur Max IV kan användas i kombination med ESS. Utöver läkemedelsjättarna deltar Lundaforskaren Esko Oksanen och professor Poul Nissen från Aarhus universitet, med makromolekylär kristallografi respektive molekylär och biokemisk beskrivning av fysiologi och cellbiologi som specialiteter.

— Nästa steg kan bli att skicka en person till USA med pilotförsök, säger Allan Skårup Kristensen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.