måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Uppstickarna tar plats i skånsk spelindustri

I skuggan av Ubisoft Massive växer floran av expansiva nykomlingar bland Skånes spelutvecklare. Samtidigt kämpar många av de etablerade bolagen med krympande marginaler, visar Rapidus genomgång.

Massive sysselsätter i dag 250 personer med målet att rekrytera ytterligare 30 under hösten. Det har satt ordentligt avtryck i senaste bokslutet, som nu rapporterats in till Bolagsverket.

Räkenskapsåret april 2011 till mars 2012 omsatte verksamheten 130 miljoner kronor, en ökning med 40 procent. I dag är Massive en ren utvecklingsavdelning till franska spelkoncernen Ubisoft. Just nu arbetar studion bland annat på uppföljaren i spelserien Far Cry samt en onlineportal för Ubisofts samtliga PC-spel.

— Med vår bolagsstruktur säger omsättningen inget om hur försäljningen går av de spel vi utvecklar här, men den visar omfattningen av verksamheten, säger Ubisofts Malmöchef Martin Hultberg.

Massive står i dag för ungefär hälften av den samlade omsättningen för Skånes spelbolag. Men i undervegetationen har en handfull nystartade verksamheter på kort tid växt till sig ordentligt.

Spelkultur Malmö, som flyttade hit från Stockholm 2010, omsätter cirka tio miljoner kronor om året på att vidareutveckla det webbaserade fotbollsspelet Hattrick åt brittiska ägaren Zattikka. Även doldisen Swedish Game Development växer snabbt, senaste bokslutet landade omsättningen för Malmöbolaget på 16,3 miljoner kronor, med 13,1 miljoner kronor i vinst.

Helsingborgsbaserade Frictional Games redovisade i sitt första bokslut som aktiebolag en omsättning på 14,7 miljoner kronor och en vinst före skatt på 10,9 miljoner kronor. Intäkterna kom främst från skräckspelet ”Amnesia: The dark descent”, som nu sålts i närmare en miljon exemplar. Under 2012 räknar vd Jens Nilsson med att omsätta runt 17 miljoner kronor medan vinsten blir något lägre då 12-mannabolaget plöjt ner mycket resurser i utvecklingen av nästa Amnesia-spel, som släpps i början på nästa år.

Pixelbite, även de i Helsingborg, ökade senaste räkenskapsåret sin omsättning från 6,1 till 14,5 miljoner kronor i omsättning. Vinsten steg samtidigt från 1,1 till 9,5 miljoner, uppger vd Mattias Olsson.

Tillväxten sker samtidigt som många av de etablerade bolagen redovisar försämrade resultat. South End Interactive, riskkapitalfinansierade Planeto och Aktietorgslistade Star Vault, som utvecklar ett fantasyäventyr för onlinespelare, redovisar alla miljonbelopp i negativa resultat. Även Junebud, som slutligen konkursade i somras, drar ner siffrorna.

Framgångssagan Illusion Labs har legat relativt stabilt sedan 2009. Senaste räkenskapsåret, som slutade i juni, ökade omsättningen 18 procent till 32 miljoner kronor, med 19 miljoner kronor i vinst, uppger medgrundaren Andreas Alptun.

— Det är rätt bra med tanke på att vi inte släppt några nya spel alls under året, men vi har ett tiotal gamla spel som ligger och tickar in pengar, säger han.

Samtidigt har omsättningen för bolaget Codify, där rättigheterna för det första Labyrinth-spelet ligger, sjunkit från 16,8 miljoner kronor i omsättning och 10,3 miljoner i vinst juni 2008-juni 2009 till ett par miljoner i omsättning och vinst.

Klicka här för listan på Skånes största spelbolag

Erik Olausson

I skuggan av Ubisoft Massive växer floran av expansiva nykomlingar bland Skånes spelutvecklare. Samtidigt kämpar många av de etablerade bolagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.