tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Innovationsbron öppnar för nya investerare i Forskarpatent

Sedan starten 1997 har ägarna, med Innovationsbron i spetsen, pumpat in närmare 60 miljoner kronor i Forskarpatent i Syd. Den senaste tiden har ledningen storstädat bland avtal och portföljbolag för att få bukt med kassaflödet och kunna ta in externa ägare.

Forskarpatent i Syd arbetar med att kommersialisera forskningsresultat från de sydsvenska universiteten. De senaste tre åren har portföljen skurits ned från 45 till 12 bolag och projekt. Det har gett negativa resultat i miljonklassen i bokföringen då innehav fått skrivas av, men i gengäld har bolaget inte behövt några ytterligare pengatillskott från ägarna.

Bland de innehav som är kvar finns en licensaffär med BioInvent, nio procent av Aktietorgslistade Taurus Energy samt Galecto Biotech, som under våren säkrade tio miljoner euro i riskkapital från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures. Även efter den investeringen ligger Forskarpatent Syds ägarandel på strax över 20 procent. Ett par läkemedelspatent ligger också på lut för licensaffärer eller bolagsbildning.

Vd Bert Junno tog över 2009 och har sedan dess arbetat för att slimma verksamheten och städa upp bland licensavtalen.

— Målet har varit att kunna ta in externt kapital. Vi är ganska nära att kunna göra det nu, säger han.

Forskarpatent i Syd sysselsätter i dag två personer. Innovationsbron äger 51 procent, Lunds universitets holdingbolag Luis 34 procent medan Blekinge forskningsstiftelse, Högskolan i Halmstad och Statens Lantbruksuniversitet står för resten via holdingbolag.

Erik Olausson

Sedan starten 1997 har ägarna, med Innovationsbron i spetsen, pumpat in närmare 60 miljoner kronor i Forskarpatent i Syd. Den senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.