fredag 10 maj 2024

inloggad som

Innovationsbron öppnar för nya investerare i Forskarpatent

Sedan starten 1997 har ägarna, med Innovationsbron i spetsen, pumpat in närmare 60 miljoner kronor i Forskarpatent i Syd. Den senaste tiden har ledningen storstädat bland avtal och portföljbolag för att få bukt med kassaflödet och kunna ta in externa ägare.

Forskarpatent i Syd arbetar med att kommersialisera forskningsresultat från de sydsvenska universiteten. De senaste tre åren har portföljen skurits ned från 45 till 12 bolag och projekt. Det har gett negativa resultat i miljonklassen i bokföringen då innehav fått skrivas av, men i gengäld har bolaget inte behövt några ytterligare pengatillskott från ägarna.

Bland de innehav som är kvar finns en licensaffär med BioInvent, nio procent av Aktietorgslistade Taurus Energy samt Galecto Biotech, som under våren säkrade tio miljoner euro i riskkapital från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures. Även efter den investeringen ligger Forskarpatent Syds ägarandel på strax över 20 procent. Ett par läkemedelspatent ligger också på lut för licensaffärer eller bolagsbildning.

Vd Bert Junno tog över 2009 och har sedan dess arbetat för att slimma verksamheten och städa upp bland licensavtalen.

— Målet har varit att kunna ta in externt kapital. Vi är ganska nära att kunna göra det nu, säger han.

Forskarpatent i Syd sysselsätter i dag två personer. Innovationsbron äger 51 procent, Lunds universitets holdingbolag Luis 34 procent medan Blekinge forskningsstiftelse, Högskolan i Halmstad och Statens Lantbruksuniversitet står för resten via holdingbolag.

Erik Olausson

Sedan starten 1997 har ägarna, med Innovationsbron i spetsen, pumpat in närmare 60 miljoner kronor i Forskarpatent i Syd. Den senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen