tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Läckeby Water bygger om koncernen

För snart tio år sedan köpte Kalmarbaserade Läckeby Water skånska miljöteknikbolaget Purac. Ett par år senare fusionerades de två verksamheterna. Nu blir Purac åter ett separat bolag i Lund. Men åtgärden är ingen förberedelse för en försäljning, uppger huvudägaren KF Invest.

Kontoren i Lund och Kalmar har redan till vissa delar drivits som separata enheter. Nu blir skilsmässan total då koncernen delas upp i tre bolag, Läckeby Products som utvecklar mekanisk rening, Purac som fungerar som en byggkonstruktör för reningsverk, samt Purac Puregas som arbetar med teknik för biogasutvinning.

I slutet av 2007 sålde dåvarande huvudägarna Sjätte AP-fonden och Baltic Rim Fund sin andel i Läckeby Water till KF Invest, som i dag står för drygt 70 procent av ägandet.

Läckeby har de senaste åren gått med förlust, 2011 slutade resultatet på -8,6 miljoner kronor. Men enligt Stefan Lambert på KFI Kapital är uppdelningen främst en praktisk fråga och ingen förberedelse för en framtida försäljning.

— Även om Läckeby Water inte tillhör vår kärnverksamhet betyder inte det att vi är kortsiktiga ägare. Vi tror bland annat att Purac Puregas står inför ett stort genombrott, säger han.

Koncernchefen Peter Hjelm vill inte kommentera uppdelningen närmare med hänvisning till att processen inte är slutförd. Inklusive dotterbolag i bland annat Danmark, Tyskland och Kina sysselsätter Läckeby Water-koncernen runt 200 anställda, varav en knapp tredjedel sitter i Lund. Omsättningen 2011 låg på 675 miljoner kronor. Bland kunderna finns Stora Enso, Göteborgs Vatten och Tekniska Verken i Linköping.

Joel Lyth

För snart tio år sedan köpte Kalmarbaserade Läckeby Water skånska miljöteknikbolaget Purac. Ett par år senare fusionerades de två verksamheterna. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.