fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicon Village förhandlar om stiftelse för forskningskapital…

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken att starta en ny stiftelse för att finansiera life science-projekt.

Upplägget ska komplettera entreprenörsprofilen Mats Paulssons Stiftelse för Forskning, Innovation och Samhällsbyggande — som i januari tog över AstraZenecas fastighetskomplex utmed E22 i Lund för att skapa en helt ny forskningsby inom life science.

Paulsson hade då själv satsat 100 miljoner kronor i initiativet.

— Vi tittar nu på en anknytande stiftelse med ett lite bredare geografiskt anslag. Det handlar om att skapa ytterligare förutsättningar för forskning, säger vd Mats Leifland till Rapidus.

Han vill inte kommentera om det enbart handlar om donationer till stiftelsen, och säger också att slutresultatet kan komma att bli en investeringsfond istället. Klart är i alla fall att Lunds universitet är med i planerna.

Mats Leifland— Förhandlingar är igång. Vi jobbar nu med grundförutsättningarna, sedan ska det rullas ut. Det tar nog 6-9 månader innan allt är på plats, säger Mats Leifland.

Medicon Village öppnade i januari och rymmer i dag 60 olika verksamheter kopplade till bioteknik, läkemedel och medicinteknik.

Totalt arbetar drygt 450 personer i lokalerna. Mot slutet av året räknar ledningen med att delar av cancerforskningen vid universitetet också flyttar in, cirka 200 personer.

— I januari satte vi målet att vara 500 personer på plats vid årets slut. Det är vi nästan nu, så det har gått jättebra, säger vice vd Kerstin Jakobsson.

Inräknat avtalet med universitetet är knappt 60 procent av de 80.000 kvadratmeterna kontrakterade. ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator finns bland dem som numera sitter i Medicon Village.

Tanken är att uthyrningen i framtiden ska generera ett överskott som går tillbaka till forskningen. Mats Leifland har tidigare pratat om att detta kapital kan uppgå till närmare 50 miljoner kronor om året. Medlen har dock inget att göra med det nya finansieringsprojektet.

Kristian Svensson

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.