tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmö får konferens om miljövänlig sjukvård

Den 25-28 september hålls CleanMed Europe, en internationell konferens om hållbar sjukvård, i Malmö. Mer än 400 deltagare väntas till arrangemanget, som ordnas av organisationen HCWH, stiftelsen TEM och Region Skåne.

Evenemanget grundades 2001 av Health Care Without Harm, HCWH, med syfte att verka för en miljövänligare sjukvård. I år hålls konferensen för tredje gången i Europa och Malmö drog längsta strået. Tanken är sedan att det från och med nu ska bli en årlig träff i Europa och en i USA.

Bland frågorna som diskuteras finns både allmänna miljöfrågor, som energikonsumtion och byggnader inom sjukvården, samt branschspecifika frågor, som hur man bäst hanterar kemikalier.

— Sjukvård ska inte bidra till miljöproblem som gör människor sjuka. Sjukvård utgör i dag 9 procent av BNP i Sverige och 17 procent i USA så branschens storlek gör det här till viktiga frågor, säger Daniel Eriksson, projektledare på TEM vid Lunds universitet.

Som styrelseledamot i HCWH föreslog han ursprungligen att konferensen skulle hållas i Köpenhamn, när andra pratade om London och Paris. Sedan blev det Köpenhamn och Malmö, och till slut bara Malmö. Kontakterna inom Region Skåne och på skånska företag gjorde att det blev enklast så.

Bland deltagarna finns politiker, konsulter, energistrateger och de som jobbar som miljöansvariga på sjukhus. Under konferensen kommer det förutom föreläsningar att anordnas utflykter på temat miljöteknik. Bland annat kommer man titta på hur SUS i Lund har minskat sin energikonsumtion och på hur sjukhuset i Kristianstad jobbar med sophantering.

Nästa års hålls CleanMed Europe i Oxford.

Sören Billing

Den 25-28 september hålls CleanMed Europe, en internationell konferens om hållbar sjukvård, i Malmö. Mer än 400 deltagare väntas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.