onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Malmö får konferens om miljövänlig sjukvård

Den 25-28 september hålls CleanMed Europe, en internationell konferens om hållbar sjukvård, i Malmö. Mer än 400 deltagare väntas till arrangemanget, som ordnas av organisationen HCWH, stiftelsen TEM och Region Skåne.

Evenemanget grundades 2001 av Health Care Without Harm, HCWH, med syfte att verka för en miljövänligare sjukvård. I år hålls konferensen för tredje gången i Europa och Malmö drog längsta strået. Tanken är sedan att det från och med nu ska bli en årlig träff i Europa och en i USA.

Bland frågorna som diskuteras finns både allmänna miljöfrågor, som energikonsumtion och byggnader inom sjukvården, samt branschspecifika frågor, som hur man bäst hanterar kemikalier.

— Sjukvård ska inte bidra till miljöproblem som gör människor sjuka. Sjukvård utgör i dag 9 procent av BNP i Sverige och 17 procent i USA så branschens storlek gör det här till viktiga frågor, säger Daniel Eriksson, projektledare på TEM vid Lunds universitet.

Som styrelseledamot i HCWH föreslog han ursprungligen att konferensen skulle hållas i Köpenhamn, när andra pratade om London och Paris. Sedan blev det Köpenhamn och Malmö, och till slut bara Malmö. Kontakterna inom Region Skåne och på skånska företag gjorde att det blev enklast så.

Bland deltagarna finns politiker, konsulter, energistrateger och de som jobbar som miljöansvariga på sjukhus. Under konferensen kommer det förutom föreläsningar att anordnas utflykter på temat miljöteknik. Bland annat kommer man titta på hur SUS i Lund har minskat sin energikonsumtion och på hur sjukhuset i Kristianstad jobbar med sophantering.

Nästa års hålls CleanMed Europe i Oxford.

Sören Billing

Den 25-28 september hålls CleanMed Europe, en internationell konferens om hållbar sjukvård, i Malmö. Mer än 400 deltagare väntas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.