lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundabolag siktar på Aktietorget efter biogassatsning

Teknikbolaget Arc Aroma Pure i Lund har tagit in ett antal miljoner kronor i riskkapital för att hårdsatsa på marknaden för biogasproduktion. Samtidigt tar en ny styrelse över med tidigare Kockums-vd:n Martin Hagbyhn i spetsen.

Arc Aroma Pure startades 2008 kring en idé att kallpastörisera juice och andra flytande livsmedel med så kallad elektroporation, där elektriska stötar öppnar bakteriernas cellmembran. Men samma teknik kan även användas till att bryta ner cellväggarna i växtceller innan rötmassan förs in i biogaskammaren.

Anders_Hättmark— Om du till exempel ska röta ett majskorn kan det ta 60 dagar innan det är helt nedbrutet. Om du ger det en strömstöt innan som förstör cellväggarna kan du korta tiden i reaktorn ordentligt, säger delägaren Anders Hättmark.  

I vintras fick bolaget ett affärsutvecklingslån från Energimyndigheten på 4,5 miljoner kronor mot att ledningen själv skakade fram lika mycket. Under sommaren gick grundaren Pär Henriksson, Anders Hättmark och nytillträdde vd:n Per-Ola Rosenqvist in med totalt två miljoner kronor. Lika mycket till är på väg in från en grupp privata investerare, uppger Anders Hättmark. En planerad listning på Aktietorget i slutet av hösten kan ge ytterligare tillskott.

— Det blir troligen en notering, allt är förberett för det. Å andra sidan har många visat intresse för vår patenterade teknik, det är möjligt att vi väljer självfinansiering istället, säger Anders Hättmark.

Pengarna som Arc Aroma Pure tar in ska räcka för att nå en färdigutvecklad produkt om 2-3 år. Just nu förbereds fullskaliga pilottester vid biogasanläggningen för ett större energibolag.

Arc Aroma Pure har två anställda och sysselsätter en handfull konsulter på deltid. Utöver nya vd:n Per-Ola Rosenqvist får styrelsen en ny ordförande i Martin Hagbyhn, tidigare vd för Kockums och Läckeby Water, numera chef för Neat electronics i Löddeköpinge. 

Erik Olausson

Teknikbolaget Arc Aroma Pure i Lund har tagit in ett antal miljoner kronor i riskkapital för att hårdsatsa på marknaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.