torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Lundabolag siktar på Aktietorget efter biogassatsning

Teknikbolaget Arc Aroma Pure i Lund har tagit in ett antal miljoner kronor i riskkapital för att hårdsatsa på marknaden för biogasproduktion. Samtidigt tar en ny styrelse över med tidigare Kockums-vd:n Martin Hagbyhn i spetsen.

Arc Aroma Pure startades 2008 kring en idé att kallpastörisera juice och andra flytande livsmedel med så kallad elektroporation, där elektriska stötar öppnar bakteriernas cellmembran. Men samma teknik kan även användas till att bryta ner cellväggarna i växtceller innan rötmassan förs in i biogaskammaren.

Anders_Hättmark— Om du till exempel ska röta ett majskorn kan det ta 60 dagar innan det är helt nedbrutet. Om du ger det en strömstöt innan som förstör cellväggarna kan du korta tiden i reaktorn ordentligt, säger delägaren Anders Hättmark.  

I vintras fick bolaget ett affärsutvecklingslån från Energimyndigheten på 4,5 miljoner kronor mot att ledningen själv skakade fram lika mycket. Under sommaren gick grundaren Pär Henriksson, Anders Hättmark och nytillträdde vd:n Per-Ola Rosenqvist in med totalt två miljoner kronor. Lika mycket till är på väg in från en grupp privata investerare, uppger Anders Hättmark. En planerad listning på Aktietorget i slutet av hösten kan ge ytterligare tillskott.

— Det blir troligen en notering, allt är förberett för det. Å andra sidan har många visat intresse för vår patenterade teknik, det är möjligt att vi väljer självfinansiering istället, säger Anders Hättmark.

Pengarna som Arc Aroma Pure tar in ska räcka för att nå en färdigutvecklad produkt om 2-3 år. Just nu förbereds fullskaliga pilottester vid biogasanläggningen för ett större energibolag.

Arc Aroma Pure har två anställda och sysselsätter en handfull konsulter på deltid. Utöver nya vd:n Per-Ola Rosenqvist får styrelsen en ny ordförande i Martin Hagbyhn, tidigare vd för Kockums och Läckeby Water, numera chef för Neat electronics i Löddeköpinge. 

Erik Olausson

Teknikbolaget Arc Aroma Pure i Lund har tagit in ett antal miljoner kronor i riskkapital för att hårdsatsa på marknaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.