onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bioprocess Control vänder till vinst

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra årets bokslut nu rapporterats in till Bolagsverket.

Bakom vinsten på 842.000 kr under 2011 ligger ökad försäljning, som fick omsättningen att stiga 25 procent till 16,5 miljoner. Vinsten kan jämföras med siffrorna för 2010 och 2009, då resultatet stannade på 3,2 respektive 4 miljoner kronor i förlust.

Bioprocess Control utvecklar teknik för att effektivisera biogasprocesser. Största produkten är ett system för att mäta metangaspotentialen i organiskt material. Första versionen lanserades 2009 och den senaste i maj 2011.

— Den är mer eller mindre på väg att bli internationell standard för att mäta metangaspotentialen i organiskt avfall, säger vd Patrik Andersson.

Syftet är att öka kunskapen om avfallet som stoppas in i en biogasprocess och ta reda på vilka material som genererar mest metangas. Genom att testköra avfall kan man dessutom undvika att material matas in för snabbt så att bakterier växer till sig för fort. Om balansen i bakteriemiljön förstörs kan det leda till dyra avbrott i produktionen.

Senare i år kommer Bioprocess Control att lansera Early Warning System, ett verktyg som hjälper till att optimera flödet under rötningsprocessen – den syrefria nedbrytningen av avfallet. 

Bioprocess Control är baserat i Lund och ägs av holländska industrikonglomeratet DSM, affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson, grundarna Kristofer Cook och Jing Liu, professorerna Bo Mattiasson och Gustaf Olsson, samt Lunds universitets holdingbolag Luis.

Sören Billing

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.