fredag 26 april 2024

inloggad som

Analys: Mer makt bakom kulisserna

Lennart Gustafson, Thomas Andersson och Per Aspemar är tre av de mäktigaste personerna på Ideon, visar Rapidus kartläggning. Det är sant, men inte hela sanningen.

Av Erik Olausson, nyhetschef

Bakom varje styrelse står en eller flera ägare med makt att avsätta och tillsätta styrelsen efter eget huvud. Ägare som kan peka ut den riktning bolaget ska gå. Ägare som, tills bolaget börsnoteras, kan vara så offentliga eller anonyma de själva vill.

Exempelvis saknas finansmannen Sten K Johnson från sammanställningen, trots att han de senaste åren gått in i Ideonbolagen Prebona och LifeAssays. Karl-Axel Granlund är osynlig storägare i Ekobalans och LMK Ventures gick tillsammans med Industrifonden i höstas in i med tio miljoner kronor i Zaplox, men valde att nominera tidigare Anoto-vd:n Örjan Johansson som deras ledamot.

Luis inflytande på Ideon är också större än det kan verka vid första anblick, bolaget har ägande i exempelvis Nocturnal Vision, Exini Diagnostics och mindre andelar i bland annat BioInvent, Glo och Sol Voltaics utan att sitta med på styrelsemötena. Räknar man in dotterbolaget LU Bioscience kan man argumentera för att Luis-chefen Linus Wiebe, eller i förlängningen Lunds universitets rektor Per Eriksson, är mäktigast på Ideon.

Och Christer Fåhraeus? Hans finns med, men bara som ledamot i CellaVision. Sedan mitten av 2000-talet sitter merparten av den profilerade Ideonveteranens portföljbolag i företagshuset Futurum, några hundra meter därifrån.

Hur ser den typiske ordföranden ut på ett Ideonbolag? I morgon kör vi nästa del av Rapidus genomgång av styrelserna på Ideon och tittar då närmare på personerna som tar de slutliga besluten.

Erik Olausson

Lennart Gustafson, Thomas Andersson och Per Aspemar är tre av de mäktigaste personerna på Ideon, visar Rapidus kartläggning. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.