tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Professor Stig Steen delägare i kritiserat livsmedelsbolag

Flera medier rapporterade förra veckan om hur den välrenommerade Lundaprofessorn Stig Steen lånat sitt namn till marknadsföringen av den omtvistade näringsdrycken Reztart. Men Steen har inte bara fått forskning finansierad av Indevex, som ligger bakom drycken. Rapidus kan i dag avslöja att han själv har ett stort ägarintresse i bolaget.

Näringsexperter har kritiserat Stig Steens agerande när hans namn figurerar i marknadsföringen av Reztart, som delvis baseras på ett näringspulver Steen forskat fram. I reklamen sägs drycken vara ett bra mellanmål för personer med diabetes, trots att den har ett relativt högt sockerinnehåll.

I intervjuer med såväl Rapport som Sydsvenskan ger Stig Steen beskedet att han inte längre har någon kontakt med Indevex och att hans namn använts utan hans vetskap.

”Jag hade ett samarbetsavtal med företaget Indevex mellan 2002 och 2008. Då tog jag fram ett näringspulver och vilka egenskaper det har finns publicerat i en bok. Efter 2008 har jag inte haft med Indevex att göra”, sa Stig Steen till Sydsvenskan.

Men faktum är att Stig Steen genom Igelösa Life Science, där Steen äger 80 procent, är delägare i Kalmarbaserade Indevex. I januari tog bolaget in 28,7 miljoner kronor i en nyemission där största delen hämtas från Symrise, noterat på Frankfurtbörsen. Emissionen värderar Indevex till 120 miljoner kronor och Igelösas andel till över 6 miljoner. 

— Det stämmer att jag har ett ägarintresse, men Igelösa Life Science är ett speciellt bolag där det redan från start är reglerat att all vinst ska återinvesteras i forskning. Ledningen och styrelsen tar inte ut någon vinst, säger Stig Steen till Rapidus.

Trots att han indirekt är ägare i Indevex vidhåller han att marknadsföringen legat utanför hans kontroll. Han har heller ingen avsikt att sälja aktierna i Indevex.

— Reztart hamnade i Indevex ägo i samband med att ett konkursbo köptes upp. Då borde man sett över marknadsföringen, men jag har aldrig haft med utvecklingen av den produkten att göra. Vad jag har gjort är att ta fram näringspulvret, säger Stig Steen.

Genom Igelösa Life Science har professor Stig Steen medverkat i utvecklingen av bland annat medicinteknikbolagen Jolife och Vivoline. Tillsammans med kollegorna på thoraxkliniken i Lund var han år 2000 först i världen med att genomföra en lungtransplantation från en hjärndöd donator.

Joel Lyth

Flera medier rapporterade förra veckan om hur den välrenommerade Lundaprofessorn Stig Steen lånat sitt namn till marknadsföringen av den omtvistade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.