fredag 26 april 2024

inloggad som

Professor Stig Steen delägare i kritiserat livsmedelsbolag

Flera medier rapporterade förra veckan om hur den välrenommerade Lundaprofessorn Stig Steen lånat sitt namn till marknadsföringen av den omtvistade näringsdrycken Reztart. Men Steen har inte bara fått forskning finansierad av Indevex, som ligger bakom drycken. Rapidus kan i dag avslöja att han själv har ett stort ägarintresse i bolaget.

Näringsexperter har kritiserat Stig Steens agerande när hans namn figurerar i marknadsföringen av Reztart, som delvis baseras på ett näringspulver Steen forskat fram. I reklamen sägs drycken vara ett bra mellanmål för personer med diabetes, trots att den har ett relativt högt sockerinnehåll.

I intervjuer med såväl Rapport som Sydsvenskan ger Stig Steen beskedet att han inte längre har någon kontakt med Indevex och att hans namn använts utan hans vetskap.

”Jag hade ett samarbetsavtal med företaget Indevex mellan 2002 och 2008. Då tog jag fram ett näringspulver och vilka egenskaper det har finns publicerat i en bok. Efter 2008 har jag inte haft med Indevex att göra”, sa Stig Steen till Sydsvenskan.

Men faktum är att Stig Steen genom Igelösa Life Science, där Steen äger 80 procent, är delägare i Kalmarbaserade Indevex. I januari tog bolaget in 28,7 miljoner kronor i en nyemission där största delen hämtas från Symrise, noterat på Frankfurtbörsen. Emissionen värderar Indevex till 120 miljoner kronor och Igelösas andel till över 6 miljoner. 

— Det stämmer att jag har ett ägarintresse, men Igelösa Life Science är ett speciellt bolag där det redan från start är reglerat att all vinst ska återinvesteras i forskning. Ledningen och styrelsen tar inte ut någon vinst, säger Stig Steen till Rapidus.

Trots att han indirekt är ägare i Indevex vidhåller han att marknadsföringen legat utanför hans kontroll. Han har heller ingen avsikt att sälja aktierna i Indevex.

— Reztart hamnade i Indevex ägo i samband med att ett konkursbo köptes upp. Då borde man sett över marknadsföringen, men jag har aldrig haft med utvecklingen av den produkten att göra. Vad jag har gjort är att ta fram näringspulvret, säger Stig Steen.

Genom Igelösa Life Science har professor Stig Steen medverkat i utvecklingen av bland annat medicinteknikbolagen Jolife och Vivoline. Tillsammans med kollegorna på thoraxkliniken i Lund var han år 2000 först i världen med att genomföra en lungtransplantation från en hjärndöd donator.

Joel Lyth

Flera medier rapporterade förra veckan om hur den välrenommerade Lundaprofessorn Stig Steen lånat sitt namn till marknadsföringen av den omtvistade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.