onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

2,5 miljoner euro till dansk batteriteknik

Nästan sju år efter starten har Lithium Balance nått positivt resultat. Det sker samtidigt som miljöteknikbolaget i Ishøj söder om Köpenhamn plockar in 2,5 miljoner euro från ägarna, där bland annat statliga energijätten Dong Energy återfinns. Nu letar Lithium Balance distributörer i Sverige som ett led i en global expansion. 

Lithium Balance utvecklar styrsystem till litium jon-batterier som förbättrar prestandan och förlänger hållbarheten. Tekniken har tillämpningar i bland annat elbilar, batteridrivna truckar och båtar — och senast i ett pilotprojekt med världens första batteridrivna helikopter. Bolagets 14 anställda i Ishøj sköter utveckling och försäljning medan produktionen sker i Kina.

— Vi har gått starkt fram sedan vi började sälja vårt system till olika pilotprojekt för två och ett halvt år sedan. Det används nu i över 150 produkter och en del kunder har gått vidare med det till ordinarie produktion vilket gör att vi når break-even, säger VD Lars Barkler.

Bolaget letar distributörer runt om i Europa, däribland Sverige, Tyskland, Frankrike och Polen. 2011 var omsättningen strax över sju miljoner danska kronor, men redan första kvartalet i år omsätter Lithium Balance tre miljoner.

Sedan starten 2006 har Lithium Balance plockat in sammanlagt 7,5 miljoner euro i riskkapital. I den senaste rundan siktade bolaget ursprungligen på att få in 4,5 miljoner euro, men 2,5 miljoner räcker för nuvarande expansionsplaner, uppger Lars Barkler.

— Vi söker fortfarande efter mer pengar, men i lugnare tempo medan vi även kollar på möjligheterna i Kina och USA, säger Lars Barkler.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Nästan sju år efter starten har Lithium Balance nått positivt resultat. Det sker samtidigt som miljöteknikbolaget i Ishøj söder om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.