lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Purac växer inom biogas — bygger anläggning i Värmland

En rekordstor order på 150 miljoner kronor för en biogasanläggning i Karlskoga markerar en svängning för miljöteknikbolaget Purac i Lund. Från att främst ha stått för konstruktion och teknik för vattenrening har biogasanläggningar seglat upp som ett minst lika viktigt affärsområde.

Vid fermentering av organiskt material bildas förutom den önskade metangasen också koldioxid, och i viss mån även svavelväte, som måste renas bort. Purac har en delvis egenutvecklad teknik för det reningssteget.

Metoden bygger på kemisk rening, en värmekrävande process som ändå kan vara den mest ekonomisk lönsamma i de fall värmen kan återanvändas i rötningssteget. Fördelen jämfört med konkurrerande tekniker är bland annat låga förluster av metangas och relativt liten användning av elektricitet. Rötresten används sedan som gödning inom jordbruket.

Anläggningen i Karlskoga är en beställning från kommunala Karlskoga Biogas. Förutom sopor ska den även röta ensilage och jordbruksavfall. Byggnaden ska stå klar vid halvårsskiftet 2013. Gasen kommer användas som drivmedel och årsproduktionen kommer ligga på motsvarande fem miljoner liter bränsle.

— Det finns skalfördelar med större anläggningar. Kommunerna räknar först på hur stor anläggning det krävs för att nå lönsamhet och tittar sedan på vilka råvaror det finns i närområdet som kan vara aktuella som komplement till hushållsavfallet, säger Peter Thulin, marknadschef på Purac.

I Tyskland har utvecklingen stötts genom statliga subventioner för biogasproducerad el. I Sverige är det just bränsleanvändningen som har drivit på utvecklingen. Peter Thulin bedömer att reningsverksmarknaden är mogen i Sverige, men att det sker en fortsatt expansion på biogassidan.

— Kring Göteborgstrakten och vissa delar av södra Sverige är biogasanläggningarna rätt väl utbyggda, men norrut finns mer att göra.

Storaffären i Karlskoga innebär i sig inte några omedelbara nyanställningar. Samtidigt menar Thulin att den kontinuerliga rekryteringen, där bolaget främst konkurrerar med regionens teknikkonsulter, inte är helt enkel.

— Landar vi ytterligare något stort projekt nu kommer vi behöva mer folk. Samtidigt har vi sett att det inte är helt lätt att rekrytera nu när 40-talisterna går pension.

Under hösten tog Purac en order i danska Lyngby gällande ett reningsverk med membranrening, ett av de första i sitt slag som byggs i Norden. Omsättning 2011 var runt 700 miljoner kronor. VD är Peter Hjelm.

Bolaget är sedan 2003 en del av Läckeby Water Group, med KF Invest som största ägare. Totalt har koncernen 200 anställda, varav ett sextiotal i Lund.

Joel Lyth

En rekordstor order på 150 miljoner kronor för en biogasanläggning i Karlskoga markerar en svängning för miljöteknikbolaget Purac i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.