torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nexam köper fabrik i Skottland

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna spotta ut 15-20 ton om året av sina patentsökta tvärbindningsmolekyler.

I dag har Nexam Chemical en portfölj med ett tiotal olika tvärbindningsmolekyler som alla används för att göra olika plaster tåligare för värme, tryck eller slitage. Efter att ha fått de första kommersiella kunderna förra våren omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor under 2011, uppger VD Per Morin. Men då har försäljningen delvis hämmats av bristande produktionskapacitet.

— Vi har haft tre legotillverkare, men det kan ibland ta flera månader att komma in i deras produktionsflöde. Så det har hindrat oss något under hösten, säger Per Morin.

Den kemitekniska fabriken i Skottland ska täcka bolagets behov de närmaste åren. Med i köpet följer tre anställda och Per Morin räknar med att skala upp verksamheten efterhand. På hemmaplan har Nexam nio anställda. Bolaget är i färd med att flytta in på Medicon Village tillsammans med resten av Lund Life Science Incubator.

Parallellt pågår vidareutvecklingen av närbesläktade tvärbindningsmolekyler. Som Rapidus tidigare rapporterat har Nexam även ett samarbetsavtal med tyska BASF kring en ny typ av nylon åt fordons- och elektronikindustrin och samsas med bland andra ABB och Repsol YPF i ett EU-stött projekt kring polyeten och propylen.

Nexam Chemical grundades 2009 som en avknoppning från kemijätten Perstorp. Sedan starten har drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten. Så sent som i december fick bolaget in 20,6 miljoner kronor från en grupp investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.

Erik Olausson

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.