fredag 27 september 2024

inloggad som

Tung styrelsetrio till livsmedelsteknik på Österlen

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för att producera nyttiga fettsyror ur alger. De gör det med en ny, tung styrelse ledd av Uno Levinsson, ordförande för Kiviks Musteri.

Förutom Uno Levinsson tar också Lars Heidenberg, VD för Akkafrakt, och Tommy Johansson, ordförande i Hedson Technologies med säte i Arlöv, plats i styrelsen.

— Det känns fantastiskt bra. Framöver ska jag koncentrera mig på att utveckla själva verksamheten. Närmast ska vi anställa en produktionschef, säger Simris Algs VD och grundare Fredrika Gullfot.

Hon är fortfarande ensam ägare i bolaget men en första uppgift för den nya styrelsen blir att resa nödvändigt kapital för att få en produktionsanläggning på plats. Förhandlingar om en lämplig fastighet pågår nu. Redan till sommaren ska en anläggning stå klar där Simris Alg odlar mikroalger, en sorts växtplankton. Ur algerna extraheras sedan omega 3-fettsyror, en råvara till livsmedel och kosttillskott. I förlängningen finns planer på att även få fram drivmedel ur algerna. 

— Egentligen har jag tänkt dra ner på antalet uppdrag men det här var en förfrågan med så spännande teknik och med Fredrikas drivkraft kunde jag inte tacka nej. Det är mycket möjligt att jag senare också går med som investerare, säger Uno Levinsson.

Idag har verksamheten fyra anställda. Finansieringen har kommit genom konsultuppdrag och bidrag från bland andra Vinnova.

Joel Lyth

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.