onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Tung styrelsetrio till livsmedelsteknik på Österlen

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för att producera nyttiga fettsyror ur alger. De gör det med en ny, tung styrelse ledd av Uno Levinsson, ordförande för Kiviks Musteri.

Förutom Uno Levinsson tar också Lars Heidenberg, VD för Akkafrakt, och Tommy Johansson, ordförande i Hedson Technologies med säte i Arlöv, plats i styrelsen.

— Det känns fantastiskt bra. Framöver ska jag koncentrera mig på att utveckla själva verksamheten. Närmast ska vi anställa en produktionschef, säger Simris Algs VD och grundare Fredrika Gullfot.

Hon är fortfarande ensam ägare i bolaget men en första uppgift för den nya styrelsen blir att resa nödvändigt kapital för att få en produktionsanläggning på plats. Förhandlingar om en lämplig fastighet pågår nu. Redan till sommaren ska en anläggning stå klar där Simris Alg odlar mikroalger, en sorts växtplankton. Ur algerna extraheras sedan omega 3-fettsyror, en råvara till livsmedel och kosttillskott. I förlängningen finns planer på att även få fram drivmedel ur algerna. 

— Egentligen har jag tänkt dra ner på antalet uppdrag men det här var en förfrågan med så spännande teknik och med Fredrikas drivkraft kunde jag inte tacka nej. Det är mycket möjligt att jag senare också går med som investerare, säger Uno Levinsson.

Idag har verksamheten fyra anställda. Finansieringen har kommit genom konsultuppdrag och bidrag från bland andra Vinnova.

Joel Lyth

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.