tisdag 16 april 2024

inloggad som

Tung styrelsetrio till livsmedelsteknik på Österlen

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för att producera nyttiga fettsyror ur alger. De gör det med en ny, tung styrelse ledd av Uno Levinsson, ordförande för Kiviks Musteri.

Förutom Uno Levinsson tar också Lars Heidenberg, VD för Akkafrakt, och Tommy Johansson, ordförande i Hedson Technologies med säte i Arlöv, plats i styrelsen.

— Det känns fantastiskt bra. Framöver ska jag koncentrera mig på att utveckla själva verksamheten. Närmast ska vi anställa en produktionschef, säger Simris Algs VD och grundare Fredrika Gullfot.

Hon är fortfarande ensam ägare i bolaget men en första uppgift för den nya styrelsen blir att resa nödvändigt kapital för att få en produktionsanläggning på plats. Förhandlingar om en lämplig fastighet pågår nu. Redan till sommaren ska en anläggning stå klar där Simris Alg odlar mikroalger, en sorts växtplankton. Ur algerna extraheras sedan omega 3-fettsyror, en råvara till livsmedel och kosttillskott. I förlängningen finns planer på att även få fram drivmedel ur algerna. 

— Egentligen har jag tänkt dra ner på antalet uppdrag men det här var en förfrågan med så spännande teknik och med Fredrikas drivkraft kunde jag inte tacka nej. Det är mycket möjligt att jag senare också går med som investerare, säger Uno Levinsson.

Idag har verksamheten fyra anställda. Finansieringen har kommit genom konsultuppdrag och bidrag från bland andra Vinnova.

Joel Lyth

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.