torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kastrupaffär genombrott för dansk miljöteknik

En order från Kastrups flygterminal CPH Go banar vägen för Köpenhamnsbaserade Enopsol. Bolaget har utvecklat en teknik för värmning och kylning av fastigheter med hjälp av grundvattnet.

Första installationsfasen är nu avslutad på Köpenhamns flygplats. Från över 100 meter djupa borrhål hämtas kallt grundvatten till kylning. När vattnet värmts upp pumpas det ned i hålen igen, varifrån det om vintern kan hämtas som hjälp till uppvärmning.

Enopsols anläggning använder 50 procent mindre energi till värmning än vad gaspannor skulle göra. 90 procent mindre elenergi går åt till kylningen. Affären med flygplatsen har så här långt handlat om drygt fem miljoner danska kronor, men nu förhandlas nästa fas. Fullt utbyggd blir det Danmarks största anläggning, med en totalkostnad på 52 miljoner kronor, vilket flygplatsen ska tjäna in på sju år enligt beräkningarna.

Nu använder Enopsol ordern aggressivt i sin marknadsföring — och det med framgång.

— Alla känner ju till flygplatsen och ordern ger oss bra reklam. Vi håller just nu på att avsluta en affär med en internationell koncern som studerar just anläggningen på flygplatsen, som vi även använder vid anbud till sjukhus och offentliga institutioner, säger VD Stig Niemi Sørensen.

Tidigare har Enopsol installerat grundvattenkylning på Rambølls huvudkontor vid Ørestad station. Totalt har det lilla miljöteknikbolaget 23 anläggningar i Danmark, men Kastrups flygplats betecknas som ett genombrott.

Klik her for se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En order från Kastrups flygterminal CPH Go banar vägen för Köpenhamnsbaserade Enopsol. Bolaget har utvecklat en teknik för värmning och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.