onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Kastrupaffär genombrott för dansk miljöteknik

En order från Kastrups flygterminal CPH Go banar vägen för Köpenhamnsbaserade Enopsol. Bolaget har utvecklat en teknik för värmning och kylning av fastigheter med hjälp av grundvattnet.

Första installationsfasen är nu avslutad på Köpenhamns flygplats. Från över 100 meter djupa borrhål hämtas kallt grundvatten till kylning. När vattnet värmts upp pumpas det ned i hålen igen, varifrån det om vintern kan hämtas som hjälp till uppvärmning.

Enopsols anläggning använder 50 procent mindre energi till värmning än vad gaspannor skulle göra. 90 procent mindre elenergi går åt till kylningen. Affären med flygplatsen har så här långt handlat om drygt fem miljoner danska kronor, men nu förhandlas nästa fas. Fullt utbyggd blir det Danmarks största anläggning, med en totalkostnad på 52 miljoner kronor, vilket flygplatsen ska tjäna in på sju år enligt beräkningarna.

Nu använder Enopsol ordern aggressivt i sin marknadsföring — och det med framgång.

— Alla känner ju till flygplatsen och ordern ger oss bra reklam. Vi håller just nu på att avsluta en affär med en internationell koncern som studerar just anläggningen på flygplatsen, som vi även använder vid anbud till sjukhus och offentliga institutioner, säger VD Stig Niemi Sørensen.

Tidigare har Enopsol installerat grundvattenkylning på Rambølls huvudkontor vid Ørestad station. Totalt har det lilla miljöteknikbolaget 23 anläggningar i Danmark, men Kastrups flygplats betecknas som ett genombrott.

Klik her for se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En order från Kastrups flygterminal CPH Go banar vägen för Köpenhamnsbaserade Enopsol. Bolaget har utvecklat en teknik för värmning och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.