söndag 30 juni 2024

inloggad som

BoneSupport skriver av Ultrazonix…

Ideonbaserade BoneSupport har skrivit av dotterbolaget Ultrazonix. Bolaget och dess patent är fortfarande till salu, men ett bakslag i USA har kraftigt minskat chansen att hitta en köpare till tekniken som lindrar diskbråck med ultraljud.

Ultrazonix metod bygger på att med ultraljud koagulera proteiner i disken som trycker mot ryggmärgens nervrötter. Disken kan då inte binda lika mycket vatten utan drar sig tillbaka, vilket minskar smärtan. Sedan bolaget bildades i slutet av 1990-talet har bland andra Industrifonden, SLS Venture och HealthCap investerat över 80 miljoner kronor i utvecklingen.

Redan då BoneSupport köpte upp det krisdrabbade bolaget 2008 var tekniken godkänd i Europa och USA. Men någon satsning på försäljningen blev det aldrig och sedan metoden nu plockats bort från listan över behandlingar som täcks av amerikanska sjukförsäkringar har utgångsläget försämrats rejält.

— För att få igång försäljningen måste man i så fall visa med en stor studie att det funkar. Jag hoppas fortfarande att tekniken kommer att användas i framtiden, men vi räknar inte längre med några större intäkter från en försäljning av bolaget, säger BoneSupports VD Fredrik Lindberg.

Erik Olausson

Ideonbaserade BoneSupport har skrivit av dotterbolaget Ultrazonix. Bolaget och dess patent är fortfarande till salu, men ett bakslag i USA […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.