tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Läkemedelsbranschens kris slog hårt mot kontraktsforskare

2009 fick närmare 30 anställda i Sverige gå, och 2010 föll soliditeten till 15 procent. Men under 2011 har vinden vänt för kontraktsforskningsbolaget TFS Trial Form Support i Norden med huvudsäte i Lund. Hittills i år har 27 personer anställts, och det kan bli tio till före årsskiftet. I Danmark har personalen fördubblats till närmare 20 personer.

TFS Norden omfattar nu 150 anställda på hel- eller deltid i Sverige, Norge, Danmark och Finland. I dagarna redovisas siffrorna för 2010, då man var nere och vände på omkring 120 anställda i Norden varav 80 i Sverige — vilket var nästan en halvering av den svenska personalstyrkan jämfört med 2008. Nettoomsättningen 2010 landade på 77,5 miljoner kronor med en förlust på närmare 5 miljoner, att jämföra med en omsättning på drygt 100 miljoner 2009 och drygt 136 miljoner 2008 — då bolaget dessutom gjorde en vinst på 6,5 miljoner.

— Men 2011 ser helt annorlunda ut än 2010. Omsättningen i Norden ökar tvåsiffrigt och vi har en bra lönsamhet, säger Jan Hellqvist, Regionchef för TFS i Norden.

Sedan han anställdes våren 2010 har han byggt om den nordiska verksamheten rejält. Regionala chefer avskaffades och kontoren utanför Sverige krymptes. Verksamheten samlades under Hellqvist och huvudkontoret i Lund, och delades istället upp i fyra affärsområden — ett för tidig forskning och utveckling, ett för kliniska studier (fas 2–4), ett för bemanning och ett för utbildning. Bemanningsdelen utgjorde ett tag en väsentlig del av verksamheten. Enligt Jan Hellqvist berodde det främst på en större beställning från ett läkemedelsbolag. Bemanningsgrenen är dock mindre i dag medan man ser tillväxt inom kliniska studier (patientstudier) och konsulttjänster.

Enligt Jan Hellqvist gör läkemedelsbolagens försämrade finanser att kontraktsforskningsföretagen får en förändrad marknad. Tjänsterna till läkemedelsbolagen förändras och TFS Trial Form Support tar dessutom en allt större del av sina affärer inom andra områden, som functional food, medicinteknik och bioteknik.

Ett halvårsbokslut för den nordiska verksamheten publiceras inom kort. Ännu har inte den internationella delen av TFS Trial Form Support redovisat några siffror för 2010. Enligt koncernchef Daniel Spasic, som även är ensam ägare till koncernen, ska de siffrorna offentliggöras inom några veckor. Enligt bolagets hemsida har man omkring 470 anställda internationellt, bland annat i Storbritannien, Spanien, Baltikum, USA och Japan. 2009 hade TFS Trial Form Support International en omsättning på drygt 300 miljoner kronor, med en förlust efter finansnetto på knappt 9 miljoner kronor.

Lisa Kirsebom

2009 fick närmare 30 anställda i Sverige gå, och 2010 föll soliditeten till 15 procent. Men under 2011 har vinden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.