fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Food på is efter misslyckad kapitalresning

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint igen avvecklas nu verksamheten och bolaget läggs i malpåse.

Då LU Food lanserades 2008 var planen att ta in mellan 100 och 300 miljoner kronor för att investera i regionens utvecklingsbolag inom livsmedelsteknik. Försöken att resa riskkapital gick i stå men tog ny fart vid årsskiftet då en namnkunnig styrelse tog vid. Utöver Ljubo Mrnjavac, grundare av Pölsemannen och riskkapitalbolaget Rosengård Invest, engagerades bland andra Procordias VD Mikael Aru och Bruno Olesen, marknads- och försäljningschef på fiskjätten Royal Greenland.

Enligt Ljubo Mrnjavac var bolaget ganska nära att få ihop en första grundplåt på 30 miljoner kronor.

— Vi hade fått ihop ungefär två tredjedelar. Men sedan var det många som väntade på varandra innan de ville investera, så vi fastnade i ett moment 22. Det är tråkigt, det här hade fyllt ett viktigt behov, säger han.

Nu avgår merparten av styrelsen med omedelbar verkan, liksom VD Karin Wehlin, och bolaget läggs i malpåse på obestämd framtid. Ett liknande öde drabbade systerbolaget LU Cleantech, medan LU Bioscience har fått ihop omkring 80 miljoner kronor i kassan och fem portföljbolag.

— Den stora skillnaden mot LU Bioscience är att vi inte fick några pengar från universitetet. Det här var ett försök att sköta renodlad riskkapitalverksamhet riktad mot näringslivet, säger Ljubo Mrnjavac.

Erik Olausson

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.